Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Logistik

Castellum går vidare med planerna kring Säve flygplats

Publicerad: 30 september 2020, 06:25

Visionsbild över det framtida logistiknavet. Det var under 2015 som Swedavia beslutade att lägga ned all kommersiell flygtrafik från Säve flygplats och i stället satsa på ombyggnaden av Landvetter.

Foto: Castellum

Castellum anlitar nu en rad konsultbolag samt arkitekter för att komma vidare med planerna för deras nya logistiksatsning vid Säve flygplats utanför Göteborg.


Ämnen i artikeln:

CastellumGöteborgSwecoKrook & TjäderCowi Projektbyrån

Området kring Säve flygplats på Hisingen omfattar tre miljoner kvadratmeter mark. Castellum förvärvade området från Serneke för cirka 1,1 miljard i slutet av 2018. Inom tio år är planen att ett nytt logistiknav ska vara på plats. 

Läs även: Castellum miljardköper Säve flygplats 

Castellum har nu anlitat konsultbolaget Cowi som huvudkonsult - de kommer att stå för uppsdragsledning och att projektleda utredningar i planprocessen. 

– Tillsammans ska vi göra verklighet av vår vision för området, att skapa ett flexibelt logistiknav och en plats för utveckling och test av framtidens hållbara flyg och autonoma fordon, säger Mariette Hilmersson, vd för Region Väst på Castellum.

Man har även anlitat Sweco för arbetet med mark- och geoutredningar och för att ta fram ett energisystem för området. 

Läs även: Logistikmarknaden under utveckling

Tillsammans med arkitekterna Krook & Tjäder ska en strukturplan tas fram för hela området. 

– Ledstjärnan för arbetsprocessen är innovation och nytänkande. Inriktningen kring framtidens transporter och självkörande fordon är spännande inslag som vi hoppas kan ge avtryck i utformningen av området, säger planeringsarkitekt Carolina Högvall på Krook & Tjäder. 

I dagsläget finns flera aktörer som sysslar med test och utveckling av elektrifierade, uppkopplade och självkörande fordon samt utveckling av elflygplan och drönarteknik.

 

Maria Nordlander

Redaktör (Föräldraledig)

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.