söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

White släpper guide för återbruk på kontor

Publicerad: 17 april 2023, 11:26

Sara Grahn, arkitekt på White. Till höger H&H Groups kontor på Sveavägen i Stockholm där man använt sig av en ovanligt hög grad av återbruk i samband med en omgörning. Bilden är ett montage.

Både klimat och budget kan skonas genom en högre grad av återbruk när kontor ska göras om. Nu lanserar White en guide riktad till företag som planerar omgörningar i kontorsmiljön.

Ämnen i artikeln:

SvepetWhite arkitekter

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Tillsammans med CC Build (Centrum för cirkulärt byggande) har ett interdisciplinärt team på arkitektbyrån White tagit fram en guide för att lyfta fram den potential som finns för återbruk i kontorsfastigheter.

Orsaken är den föränderlighet som finns inbyggd i kontorsmiljön kopplat till omorganisationer, hyresgästanpassningar, ägarbyten och nya arbetssätt.

Läs också: Återbruk blev framgångsreceptet för PR-jättens nya superkontor

Den nya guiden ska fungera som ett stöd för att, som det heter i ett pressmeddelande, "förstå det befintliga kontorsbeståndet från olika tider och vilken potential för utveckling och återbruk som ligger i det redan byggda." En hörnsten i återbrukstänket är enligt White att förstå värdet av de tidigare investeringar som gjorts och att se byggnader som potentiella resurser.

– Om vi kan se och förstå kvaliteter och möjligheter i det redan byggda har vi stora möjligheter att förflytta dåtidens kontor in i framtiden, utan att tära på våra gemensamma resurser. Vi har möjlighet att spara både klimat, kronor och historiska värden, kommenterar Sara Grahn, arkitekt på White som varit med och tagit fram guiden.

Lärdomar för ett framgångsrikt återbruk

Lyft frågan om återbruk i början av processen.


Ta fram och skriv under på en gemensam vision.


Identifiera befintliga kvaliteter; arkitektoniska, kulturhistoriska, tekniska, rumsliga och materiella.


Definiera och kommunicera befintliga värden tidigt i processen.


Inspirera och hitta kunder som vill hyra återbrukade och hållbara lokaler, där det bidrar till deras varumärke och affär.


Räkna på och kommunicera möjliga klimatvinster med återbruk. Bedöm samtidigt de ekonomiska vinsterna och/eller kostnaderna.


Se projektledaren som en nyckelresurs i återbruksprocessen som kan guida, ansvara för logistik och kontinuerligt hålla fast i projektets återbruksvision.

Källa: White

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev