lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

"Vill göra Sergelgatan till en plats som folk pratar om igen"

Publicerad: 12 maj 2023, 12:06

Efter flera års arbete är Vasakronans renoveringsprojekt runt Sergelgatan snart färdigställt. Nu är terrassen ovan gatan invigd och inom kort öppnar nyrenoverade Hötorgsskrapa 2 för kontorshyresgäster.

Foto: Philip Wallin

Snart är Vasakronans stora projekt runt Sergelgatan i mål. Uppdraget har varit att förvandla platsen från en tråkig transportsträcka till att bli själva destinationen. Under torsdagen invigdes en viktig pusselbit – Sergelterrassen.

Ämnen i artikeln:

SvepetVasakronan FastigheterStockholm

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Vasakronans stora retroprojekt runt Sergelgatan är snart i mål. 1950 och 60-talsfuturismen runt Hötorgscity, med de fem trumpetstötarna (Hötorgsskraporna) i centrum, har uppdaterats och fyllts med nytt innehåll.

Fastighetsjättens förhoppning är att folk ska söka sig till platsen igen. Potentialen finns – 250 000 människor passerar här varje vecka, enligt statistiken.

Terrassen är hyllan strax ovan gatuplan som länkar samman de fem kontorsskraporna, som i dag är arbetsplats för 5 000 människor.

Under många år var avsatsen ett tillhåll för missbrukare och 1978 stängdes den helt för allmänheten. Från 2015 har Vasakronan sporadiskt arrangerat olika tillställningar här. Men från och med nu är terrassen åter öppen för allmänheten – så som det såg ut på 1960-talet.

Terrassen invigdes under torsdagen med mingel för över 1 000 gäster och spelning med bland annat dj-duon Rebecca och Fiona.

Läs mer: Sven-Olof Johanssons köpaptit växer – står redo inför en "tuff höst"

I centrum för invigningen stod en av hjärnorna bakom Sergelprojektet– kulturentreprenören Jan Broman, medgrundare till Fotografiska.

Kvällen inleddes på nya konstgalleriet vid Sergelgatan. Från vänster: Jan Broman, Martin Sandegärd – Vasakronans affärschef Stockholms city, Anna Nordin – Vasakronans regionchef Stockholm, Philip Lagelius – Vasakronans uthyrningschef Stockholm.

Foto: Vasakronan

– Uppdraget var att skapa något som gör att folk börjar prata om platsen igen, sa Broman under invigningen. Från en plats som folk passerar på väg någon annanstans – till stans intressantaste, fylld med liv.

Broman menade att Sergelgatan dog när musiken försvann från området, i form av nedlagda konsertlokaler. Kontoren kom att dominera. Och på kvällarna tog buset över.

– Nu vill vi få upp platsen på kartan igen och vi är på god väg skulle jag säga, sa Broman.

Den nya terrassen invigdes med ett 1 000-tal gäster samlade från både fastighetsbranschen och kulturvärlden.

Foto: Philip Wallin

Förändringen vill man nå med kulturen som vapnen (för att använda en bus-referens). Några av etablissemangen som ska locka är: Nya Konsthallen, spelmekkat Space i AMF:s fastighet, illusionsmuseet Paradox i Hötorgsskrapa 1 (som Jan Broman själv ligger bakom) och inte minst Konserthuset.

Ambition har även varit att få dit bra restauratörer. Nu har hyllade japanska restaurangen Soyokaze öppnat, inom kort öppnar Bockholmsgruppens restaurang Italienskan. På terrassen har Kennys Gelato, med SM-mästaren i glass 2022 Kenny Mattsson, slagit upp portarna.

Bild 1/4  Rebecca och Fiona invigde den nya terrassen på torsdagskvällen.

Foto: Philip wallin

I gatuplan öppnar under våren Urban Outfitters och Normal.

Och den 29:e maj invigs den nyrenoverade andra Hötorgsskrapan med nya Sergelkonferensen i bottenplan.

Mer info i bildspelet nedan.

Har investerat 15 miljarder i Sergelstan

2014 startade omvandlingen av Sergelstan. I kvarteren kring Sergels torg, runt Brunkebergstorg, vid Hötorget, Sergelgatan och längs Hamngatan har hus från 50- och 60-talet renoverats och byggts. Det är den mest omfattande stadsutvecklingen sedan 50 år och en historisk förändring av stadsbilden där fastighetsägare och Stockholm stad tillsammans investerat drygt 15 miljarder.

Källa: Vasakronan

Bild 1/13  Nytt utbud av butiker (bland annat Designtorget och Arkivet), restauranger och kultur ska få fler att upptäcka Sergelgatan.

Foto: Philip Wallin

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev