Måndag25.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Kontor

Verklighetsfrämmande hot om kontorsvakanser

Publicerad: 10 November 2009, 23:00

Verklighetsfrämmande hot om kontorsvakanser Läget förbättras nu successivt för tjänsteföretagen i Stockholm och allt fler företag ser ett behov att öka personalstyrkan redan under det kommande kvartalet. Det innebär att de skräckscenarier som tecknats för Stockholms kontorsmarknad känns alltmer verklighetsfrämmande. Thomas Ernhagen Chefekonom, Fastighetsägarna Stockholm


Verklighetsfrämmande hot om kontorsvakanser

Läget förbättras nu successivt för tjänsteföretagen i Stockholm och allt fler företag ser ett behov att öka personalstyrkan redan under det kommande kvartalet. Det innebär att de skräckscenarier som tecknats för Stockholms kontorsmarknad känns alltmer verklighetsfrämmande.

Varningar om att kontoren i Stockholm håller på att tömmas har varit frekventa det senaste året. Oftast har varningarna framförts av kontorshyresgästernas företrädare. Men även tunga fastighetskonsulter som Jones Lang LaSalle har varnat för att 20 procent av kontorsytan kommer att stå tom inom en snar framtid. I en lågkonjunktur är det inte ovanligt att världen målas i väl mörka färger. Men en vakansgrad på 20 procent är en nattsvart vision, som är svår att få ihop med den sysselsättningsminskning som de flesta räknar med.

Fastighetsägarna själva räknar med att vakansgraden kommer att öka till 14 procent. Det framgår av Fastighetsägarna Stockholms oktober-barometer. Trots att den prognosen ligger en bra bit under de 20 procent som Jones Lang LaSalle varnat för, kan den mycket väl visa sig vara för negativ. Den senaste statistiken från SCB och Konjunkturinstitutet talar för det. Enligt SCB:s snabbindikatorer ser tjänsteföretagen nu betydligt ljusare på tillvaron än i våras. I de flesta branscher bedöms konjunkturläget som normalt eller till och med bättre än normalt. Kontorsmarknaden i Stockholm är, som bekant, starkt beroende av sysselsättningsutvecklingen inom tjänstesektorn.

Konjunkturinstitutets senaste månadsbarometer bekräftar i stort SCB:s bild. Visst är efterfrågeläget för tjänstesektorn svagare än normalt, men det förbättras successivt. Många företag är nu uttalat optimistiska. Störst är optimismen bland datakonsulter och uppdragsverksamhet, som räknar med att efterfrågan ska stiga ordentligt. Sysselsättningen förväntas visserligen minska ytterligare men det är betydligt färre företag som planerar nedskärningar. Såväl fastighetsbranschen som datakonsulter och uppdragsverksamhet ser till och med ett behov att öka personalstyrkan redan under det fjärde kvartalet. Detta är tunga branscher i Stockholmsregionen.

Med tanke på tjänstenäringarnas dominans i Stockolms näringsliv så är det svårt att få ihop den kalkyl som skulle leda till att 20 procent av kontoren skulle tömmas. Enkel matematik visar att det skulle kräva en sysselsättningsminskning som ligger på samma nivåer som under 90-talskrisen. Det är mer än dubbelt så mycket som de flesta bedömare räknar med. Endast i en ekonomisk mardröm kan det scenariot framstå verkligt.

Thomas Ernhagen

Chefekonom, Fastighetsägarna Stockholm

Thomas Ernhagen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.