Få hela storyn
Starta din prenumeration
Kontor
Publicerad: 1 september 2021, 14:23
Hemmakontoret väcker frågor om var gränsen mellan den enskildes och arbetsgivarens ansvar egentligen ska dras.
Foto: Getty Images
Konsten att tänka tillsammans är viktigare än någonsin under pandemin, påpekar Arbetsmiljöverket, vars jurist reder ut var ansvarsgränsen för hemmakontoret egentligen ska dras.
Ämnen i artikeln:
CoronavirusetAndelen personal som arbetar hemifrån har ökat markant under pandemin, vilket kräver ett systematiskt arbetsmiljöarbete med tydliga rutiner, undersökningar, riskbedömningar och handlingsplaner.
– Ett nytt sätt att arbeta har byggts upp under pandemin och arbetsgivare behöver fundera över hur de ska agera utifrån de nya förutsättningarna, säger Mikael Syk, jurist på Arbetsmiljöverket till Fastighetsnytt.
Läs även: Ny studie: Traditionella kontor utmanas i grunden – se hela önskelistan
Det är minst lika viktigt att ta hänsyn till de sociala bitarna så att medarbetare inte blir isolerade i sina hem.
Han säger att arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön även vid arbete hemifrån och därför bör ha löpande dialog med sina anställda för att skydda dem från olyckor, arbetsskador och ohälsa.
Vad innebär det rent konkret?
– Det kan exempelvis vara att leverera hem dator, skärm och stol för att skapa en bättre arbetsmiljö. Men det är minst lika viktigt att ta hänsyn till de sociala bitarna så att medarbetare inte blir isolerade i sina hem.
Det räknas däremot inte som en arbetsskada om man exempelvis bränner sig på kaffebryggaren eller strykbrädan hemma.
Har några riktlinjer förändrats sedan pandemin?
– Nej, samma arbetsrätt och arbetsmiljölag gäller som tidigare. Att ändra på lagstiftning är oftast trögt och kan sällan göras i brådrasket. Däremot kan det vara bra att se över anställningsavtal om man planerar att jobba på ett annat sätt i längden.
Även det är en diskussion som enligt honom bör hållas på respektive arbetsplats, mellan arbetsgivaren och arbetstagaren.
Vilka typer av arbetsskador är vanligast i hemmet?
– Vi vet att ergonomiska belastningsskador är de mest akuta, säger Mikael Syk.
På Arbetsmiljöverkets hemsida finns det mer information om det systematiska arbetsmiljöarbetet för hemmakontoret.
Ämnen i artikeln:
Coronaviruset