lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Trendbrott på kontorsmarknaden?

Publicerad: 23 maj 2023, 08:12

Karin Witalis.

Foto: GUSTAF WAESTERBERG / WAESTERBERG Photography AB

Kontorshyresmarknaden präglas fortsatt av den svaga konjunkturen, men kanske kan det senaste årets pessimistiska trend vara på väg att klinga av, enligt den senaste konsensusprognosen från SEPREF.

Ämnen i artikeln:

SvepetSamhällsbyggarna

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


Den kvartalsvisa konsensusprognosen från nätverket SEPREF, som är en sektion i föreningen Samhällsbyggarna, visar att bolag inom fastighetsbranschen räknar med oförändrade primehyror i Stockholm och Malmö nu under det anda kvartalet. I Göteborg väntas en viss sänkning av hyrorna.

– Kontorshyresmarknaden präglas just nu av en stark ”flight to quality”-trend, alltså att företagen söker sig till moderna kontorslokaler i attraktiva lägen. De uppgraderar sig både beträffande läge och kvalitet på lokalerna. Detta håller uppe primehyresnivåerna, säger Karin Witalis, som ansvarar för SEPREF:s konsensusprognos.

Läs mer: Kontoret måste locka: "Ytterligare ett verktyg i kampen om talangerna"

I den längre konsensusprognosen, på ett års sikt, märks fortsatt en svag konjunktur och osäkra framtidsutsikter. Men ett trendbrott kan vara på gång, där pessimismen nu avtar.

I Stockholm minskar andelen som tror på sjunkande hyror på ett års sikt till 45 från 48 procent föregående kvartal och i Malmö minskar andelen till 38 från 43 procent. I Göteborg däremot har andelen som förväntar sig att hyrorna ska sjunka det närmaste året ökat till 63 från 59 procent.

Läs mer: Vasakronan om kontorsmarknaden: "Noterar en viss inbromsning och större försiktighet"

– Den stora majoriteten, mellan 90–95 procent av de svarande, förväntar sig oförändrade eller sjunkande primehyror för kontor i våra tre storstäder och på ett års sikt. Men det är värt att notera att prognosen är betydligt mindre pessimistisk än vad den var i början av pandemin, säger Karin Witalis.

Den kortsiktiga prognosen för avkastningskraven, prime offie yield, fortsätter skruvas upp under detta kvartal i Stockholm, till 3,60 procent, och Göteborg, till 4,10 procent. I Malmö är prognosen oförändrad på 4,50 procent jämfört med förra mätningen.

Prognos för hyror och yield i Stockhlm.

Foto: SEPREF

SEPREF konstaterar att avkastningskraven har skiftat upp väldigt snabbt sedan mitten av 2022. En stor majoritet, 85–95 procent, av de svarande spår också att yielden fortsätter uppåt det närmaste året. Det är i linje med konsensusprognoserna för de tre senaste kvartalen. Andelen som förväntar sig oförändrade eller sjunkande avkastningskrav det närmaste året har minskat i samtliga tre städer.

– Det ska bli väldigt spännande att följa konsensusprognosen framöver och se när i tiden branschen förväntar sig en stabilisering i yieldutvecklingen, avslutar Karin Witalis.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev