Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Tegelbacken ska rivas – nu letar flexibla coworking-aktören nya lokaler

Publicerad: 16 december 2020, 15:51

Vyn från kontoret på Tegelbacken.

Foto: Teresa Ahola

Bolaget som förvandlar tomma lokaler till coworking letar nu efter nya lokaler för sina kunder på Tegelbacken i centrala Stockholm. ”Fastighetsbolagen får gärna höra av sig till oss”, säger Andreas Broryd, grundare av Stayaround och Workaround.


Ämnen i artikeln:

Coworking

Om ett år börjar Skanska riva Tegelbacken 4 intill Sheraton i Stockholm och då behöver Stayaround hitta nya lokaler för sina kunder.

– Vi letar efter över 8 000 kvadratmeter stora lokaler i centrala Stockholm till januari 2022. Fastighetsbolagen får gärna höra av sig till oss, säger Andreas Broryd, grundare av Stayaround och Workaround.

Läs även: Rivningshotad fastighet blir techhub 

Stayaround har nästan i smyg blivit den tredje största coworking-aktören i Stockholm.

Andreas Broryd, grundare av Stayaround och Workaround.

Foto: Teresa Ahola

Just nu är beläggningen 70 procent på Tegelbacken och målet är att nå 90 procent nästa år, med en planerad omsättning på 35 miljoner kronor under 2021. 

– Vi har runt 800 personer i lokalerna och färdigställer som bäst de sista våningsplanen, säger Michaela Bäucke Kollem, vd på Stayaround, som driver coworking-ytorna på Tegelbacken 4.

Stayaround som driftar coworking-anläggningarna är systerbolag till Workaround som sköter förmedlingen av kontorslokalerna. 

– Målet är att hyra ut det sista våningsplanet på 1 800 kvadratmeter till ett fåtal eller ett bolag. Vi får nämligen allt fler förfrågningar även från större bolag med upp till 30 anställda och de skulle kunna hyra ett helt våningsplan, säger Andreas Broryd.

Hur har pandemin påverkat er?

– Vi märker att färre besöker lokalerna under pandemin. De två senaste veckorna har nästan varit värst i väntan på vaccinet. Kombinationen av hopplöshet och julfirande är märklig, säger Broryd.

Bolaget har också fått fler uppsägningar än vanligt, men är samtidigt övertygade om att det pågår ett skifte nu som kommer att lyfta marknaden till helt nya nivåer efter pandemin, och då gäller det att vara redo.

– Det är därför coworking-bolagen fortsätter att expandera under krisen. Jag är helt övertygad om att knappt några bolag med upp till 30 anställda kommer att ha eget kontor i framtiden, säger Broryd.

Stayarounds kontor på Tegelbacken.

Foto: Teresa Ahola

Michaela Bäucke Kollem, vd på Stayaround.

Foto: Teresa Ahola

Proffs på att nyttja tomma lokaler

Sedan pandemin slog till letar ännu fler bolag efter korta och flexibla hyresavtal som inkluderar möblemang, reception och annan service, enligt Michaela Bäucke Kollem.

– Ingen vill binda upp sig i onödan. Vi erbjuder kontrakt på tre månader som löper på så länge kunden vill. I vanliga fall förlängs kontrakten och det är heller inget ovanligt att kunderna följer med oss till våra nya eller befintliga anläggningar.

Bolagets affärsidé bygger på att hitta rivningshotade, tomma eller övergivna lokaler och förvandla dessa till coworking-ytor under en viss tid. 

– Tegelbacken är den åttonde anläggningen som vi bedriver. Vi kan dra nytta även av den här typen av rivningsobjekt. Det är mer hållbart än att bara låta lokalerna stå tomma i två år, säger Bäucke Kollem.

Stayaround har bara två anläggningar med längre kontrakt; Magasin 3 i Frihamnen, och SEB-huset i Ursvik som snabbt hade full beläggning.

Läs även: Billigare kontor en hit – prisdumpning väntar 

Bland kunderna finns större delar av fastighetsbranschen och samtliga aktörer inom coworking, samt en uppsjö av företag som växer eller krymper.

– Stayaround har nästan i smyg blivit den tredje största coworking-aktören i Stockholm, säger Michaela Bäucke Kollem.

– Och Workaround är Sveriges ledande förmedlingstjänst för mindre kontor. De flesta hör av sig till oss när de behöver hitta lokaler, även andra coworking-bolag, säger Andreas Broryd.

Just den här gången letar parterna dock själva efter lämpliga lokaler som ska ersätta Tegelbacken 4 i januari 2022.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Coworking

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.