Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Stayaround river affärsmodell för att ta täten inom coworking

Publicerad: 31 maj 2022, 17:07

Andreas Broryd, medgrundare av Workaround och Stayaround, spår att coworking kan bli en arbetsförmån i framtiden.

Foto: Teresa Ahola

I höstas satsade miljardentreprenören Saeid Esmaeilzadeh 15 miljoner kronor på Workaround och Stayaround. Nu ska bolagen bryta ny mark och särskiljas från varandra genom ett namnbyte. Siktet är inställt på att bli ledande inom segmentet som trots sin relativa ungdom är inne i en mognadsfas med mer avancerade processer.


Ämnen i artikeln:

Coworking

– Vi gör det delvis för att separera bolagen juridiskt. Workaround är en mäklartjänst och vi vill inte att våra coworking-kunder ska tänka att vi favoriserar det egna bolaget Stayaround. Det har aldrig hänt, men vi vill ändå förtydliga att bolagen lever på helt egna meriter, säger Andreas Broryd, medgrundare av bolagen.

I juni byter Stayaround därmed namn till The Works och skiftar samtidigt fokus från uthyrning av lokaler i rivningshus till att omfatta fler kategorier. 

– När vi tog fram vår nya strategi så var det Saied Esmaeilzadeh som påpekade att vi av lönsamhetsskäl behöver byta fokus från rivningsobjekt till hus som kan behållas under en längre tid. 

Målet är att på så sätt ta täten inom den växande marknaden för coworking, även fortsättningsvis genom att erbjuda funktionella lokaler med 20 procent lägre hyror än konkurrenternas. 

– Vi ska alltid vinna på pris och kvalitet i förhållande till det. När vi först startade hyrde vi uttjänta hus i dåligt skick, men sedan dess har hela branschen professionaliserats. Vi brukar skoja att Stayaround vuxit upp och ska åka på college nu, säger Broryd. 

Han säger att coworking genom åren har blivit en mer avancerad tjänst med hotelliknande processer, där inget längre händer av en slump. 

– Nu räcker det inte längre att charma hyresgästen för att teckna nya kontrakt. Den tiden är förbi sedan länge. Produkten måste vara bra hela vägen.

Själva erbjuder The Works både self service-anläggningar på under 800 kvadratmeter som är mer eller mindre obemannade, samt bemannade full service-lokaler på över 2 500 kvadratmeter. 

Bild 1/2  Med prisvärd men stilren inredning klarar bolaget av att hålla nere hyrorna jämfört med konkurrenterna.

Foto: Teresa Ahola

Målet har aldrig varit att tävla mot de väletablerade ”premiumaktörerna” i city, utan tvärtom satsa på kollektivnära områden utanför tullarna dit marknaden i allt större utsträckning är på väg, upplever Broryd.

– Vi försöker framför allt hitta äldre, outnyttjade hus som kommer att totalrenoveras först om 10–15 år. På så sätt får ägaren en billigare produkt med både lägre avkastningskrav och hyra. 

Han säger att affärsmodellen fungerar eftersom bolaget med allra största sannolikhet hinner flytta ut från lokalerna inom tio år. Hittills har minst tolv nyetableringar gjorts medan fyra till planeras.

– Runt 70 procent av hyresgästerna flyttar med oss. De flesta tecknar löpande tremånadersavtal och stannar runt 9–12 månader. Det bygger vidare på tesen om att själva platsen inte är lika viktig längre, utan kundlojaliteten.

Ägarstrukturen i bolagen

Bland ägarna finns förutom han själv miljardentreprenören Saeid Esmaeilzadeh, Stronghold Invests grundare Urban Edenström, techinvesteraren Patrik Bloch, personal och övriga investerare. 

Andreas Broryd är styrelseordförande i båda bolagen, samt vd för The Works, medan Alexander Greidinger nyligen tillsattes som vd för Workaround.

Saied Esmaeilzadeh, som sedan tidigare äger S Property Group och det fastighetsnära servicebolaget Novedo, investerade i augusti 15 miljoner kronor på Workaround och Stayaround. 

– Det är samma ägare i bolagen, men förändringar väntar runt hörnet. Workaround är i en expansiv fas nu och tar in nytt kapital nästa år.

Europaexpansionen fortsätter för Workaround, efter Berlin och Amsterdam, medan The Works fokuserar på att bli störst i Sverige. Totalt gick bolaget med vinst förra året. Omsättningen landade på runt 42 miljoner kronor med en vinstmarginal på 6 procent. 

Hur kommer det sig?
– Vår produkt ligger bra i tiden. Det kryllar av färdiginredda kontor runtom i landet, som ingen längre vill ha. Många satsar på öppna kontorslandskap medan vi låter rummen stå kvar.

Andreas Broryd.

Foto: Teresa Ahola

Hur ser kraven från Esmaeilzadeh ut?
– Han har gett oss fria tyglar, men är duktig på att identifiera och möjliggöra snabb expansion. Han har fingertoppskänsla för lönsamhet och trender som affärsman. 

Läs även: Miljardär pumpar in pengar i Workaround – spår stark tillväxt inom segmentet 

Samtidigt har lönsamhetssiffrorna inom segmentet länge lyst röda.

– Jag tror att det beror på att branschen experimenterar. Men det är inte långsiktigt hållbart att hyra kontor med förlust. Investerarna kommer att tröttna på olönsamma affärer och bolag som saknar kostnadskontroll. 

Han tror därför att fler utslagningar väntar framöver till förmån för mer väletablerade bolag som då intar fler marknadsandelar.

– Marknaden för premium-coworking kommer alltid att finnas kvar, men det är farligt att ligga mitt emellan med en halvknackig premiumprodukt som går back. 

Läs även: Medlemmarna själva – därför tror vi på coworking
Läs även:
Optimism trots dystert år för coworking 

De flesta bolag med under 20 anställda kommer enligt Andreas Broryd att ha ett tjänstefierat kontor inom fem år. 

– Det en otrolig marknad som växer fram just nu. Vi måste bli bättre på att fånga ”jobba hemma”-trenden. Många är trötta på att jobba hemma men vill inte åka till kontoret heller. Det är just där som coworking kommer in.

Framtidsspaningen är att fler hubbar vid bra kollektivlägen, där folk snabbt kan checka in, växer fram. Gärna som en förmån till arbetstagare. 

– I så fall har vi igen en ny produkt som ingen vet hur man ska sälja in. Men det är just det som är kul och utmanande med coworking. För vår del väntar tre nya öppningar, utanför och innanför tullarna, i år, säger Broryd.

Särskilt förorter vid Slakthuset, Globen, Sickla, Solna och andra områden vid bra kollektivlägen är intressanta. 

Mer om The Works

Riktar sig till små- och medelstora företag och har funnits sedan 2017. 

Driver fyra anläggningar på totalt 15 200 kvadratmeter på Medborgarplatsen, Arenastaden i Solna, Frihamnen och Ursvik.

The Works betyder ”rubbet” på svenska och signalerar enligt bolaget att allt ingår.

Öppet dygnet runt, mötesrum, kaffe, aktivitetsbaserade arbetsplatser och wifi.

Trots namnbytet i juni behåller företaget sitt organisationsnummer vilket innebär att förändringen för samarbetspartners, kunder och leverantörer blir väldigt liten.

 

Källa: The Works

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Coworking

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.