Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Skanska flyttar in i egna rekordhöga kontorsskrapan

Publicerad: 25 augusti 2020, 06:37

Bild 1/6  Mats Dynvik är affärschef på Skanska i Göteborg och är den som förhandlat hyreskontraktet med... Skanska.

Montage: Skanska

Byggnationen av Nordens högsta kontorshus, Citygate i Göteborg, pågår för fullt och byggherren Skanska meddelar nu att bolaget ska flytta in i det egenutvecklade huset där 20 procent av lokalerna är uthyrda två år före inflytt.


Ämnen i artikeln:

SkanskaCitygate Göteborg

Kontorshuset Citygate kommer att bli 36 våningar högt (144 meter) och får en total uthyrningsbar yta om cirka 42 000 kvadratmeter när miljardbygget står klart 2022. 

Skanska kommer att hyra ca 5 300 kvadratmeter kontorsyta i huset, skriver Skanska i ett pressmeddelande.

Läs även: Nya tider på kontoret – sex trender som förändrar marknaden

Citygate blir ett hållbart kontorshus med tydligt hälso- och miljöfokus och ambitionen att certifiera enligt både Well och Leed. Well är den första internationella byggstandarden med fokus på människors hälsa och välbefinnande i byggnader. Kraven är framtagna utifrån medicinska och vetenskapliga studier kring behovet av luft, ljus, ljud, rörelse, komfort, sinne, vatten, kost, material och gemenskap.

Läs även: Skanska investerar 1,8 miljarder i Citygate

 – Att vi nu själva flyttar till vårt prestigeprojekt Citygate känns självklart väldigt spännande, att få uppleva ett projekt som medarbetare från många olika enheter är involverade i. Citygates tydliga hållbarhetsagenda är dessutom helt i linje med Skanskas värderingar. Att flytta till arbetsplatser med fokus på hälsa och välbefinnande kommer vara en stor del av att vara attraktiv för det viktigaste vi har – våra medarbetare, säger Anders Erlandsson, COO på Skanska Sverige i en kommentar.

Mats Dynvik, marknadschef på Skanska Fastigheter i Göteborg, säger att det egna bolaget inte alls var givet som hyresgäst.

– Skanska anmälde ganska tidigt sitt intresse men det är många saker som ska stämma. Vi har haft en hel del diskussioner med andra parter också men flera av dem har fått sig en törn i samband med pandemin. Under våren ökade Skanska tempot för att få ta del av lokalerna och nu har vi ett avtal, säger Mats Dynvik som konstaterar att han har en speciell roll i affären då han företräder Skanska som uthyrare men ändå kan komma att bli hyresgäst i huset.

Min erfarenhet är att ett hus inte är ett hus förrän det börjar se ut som ett hus.

Visma och Compass Group är de två övriga bolag som tecknat hyresavtal i Citygate. den totala uthyrningsgraden ligger nu på 20 procent. 

– Det är väl okej. Men får ha lite respekt för att många har drabbats ganska hårt av pandemin. Samtidigt så är vi två år från inflyttning. Min erfarenhet är att ett hus inte är ett hus förrän det börjar se ut som ett hus. Det är när det kommer upp i höjd som intresset från omvärlden ökar, säger Mats Dynvik. 

 

 

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SkanskaCitygate Göteborg

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.