tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Silicon Valley i svenska förorten

Publicerad: 2 mars 2019, 09:00

Wellstreet har blåst liv i det gamla ABB-huset i Häggvik.

The Factory inleder investmentbolaget Wellstreets offensiva satsning på fintech. Nu är förhoppningen att få fler bolag att vilja lämna innerstan för förorten. En utveckling som grundarna tror stenhårt på trots motsatt trend.

Ämnen i artikeln:

HäggvikALM Equity

Mikael Wintzell och Sïmon Saneback, grundarna av Wellstreet, har lyckats blåsa nytt liv i det gamla ABB-huset i Södra Häggvik som varit spöklikt tom i två år trots sitt strategiska läge mellan Arlanda och Stockholm city.

Nu har huset omvandlats till ett kontorshotell, The Factory, med plats för minst 100 startupbolag, venture capital-bolag, medelstora techbolag, digital skola, gym, barnområde och restaurang. I oktober blev det även känt att fastighetsägaren Centria kliver in som den största externa ägaren i Wellstreet.

– Vi är med och bygger en hel stadsdel tillsammans med fastighetsägaren och kommunen. Det här är vår största satsning någonsin, säger Mikael Wintzell, grundare och vd på Wellstreet.

Planen är att locka fler heta bubblare inom fintech till The Factory i förorten som uppges vara Nordens största innovationshubb eller “Silicon Sollentuna”, en utveckling som kommunen välkomnar med öppna armar.

– Det här möter upp företagens behov av digitalisering i hela regionen, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna.

Förhoppningen är att satsningen ska hjälpa Sollentuna att återfå sin andraplats på Svenskt Näringslivs lista över kommuner med bäst företagsklimat. En rankning som kommunen under flera års tid har velat toppa.

Kommunen är vare sig ägare eller investerare i The Factory, men anser att satsningen förstärker det pågående arbetet med att bygga ihop centrala Sollentuna med Södra Häggvik. Bostadsutvecklaren ALM Equity inledde redan i fjol arbetet med att förvandla det slumrande industriområdet till en pulserande stadsdel med minst 1 500 nya bostäder fördelat på tio etapper, inklusive lokaler för handel, kontor, skolor och förskolor.

Flyttlassen går till förorten
Wellstreet flyttade även själva in i den stora glasbyggnaden, före detta ABB-huset, efter årsskiftet. Nu är planen att locka dit fler bolag från innerstaden. Inte minst digitala bolag som faktiskt har de bästa förutsättningarna för detta, enligt Wintzell.

– För dem är nätverkande viktigast, vilket betyder att den fysiska placeringen blir mer sekundär, inom rimlighetens gränser förstås.

Han tror att många av de bolag som i dag huserar i city kommer att få det kämpigt med kostnadsbilden eftersom Stockholm redan nu har dyrast kontorshyror i hela Europa.
– Förorterna kommer att bli framtidens A-lägen för dem. Det kanske inte sker över en natt, men om 3–5 år är det här nog ingen frågeställning längre.

Wellstreet känner sig även manade att försöka lösa några av fastighetsbranschens största utmaningar, bland annat tillsammans med Centria. Två bolag som funnit varandra genom en gemensam vision och analys om vart samhället är på väg. Några infallsvinklar har varit: Hur kan man ta vara på en fastighet på bästa sätt? Hur ser marknaden ut framåt? Vilka typer av hyrespaket ska man jobba med i den nya ekonomin? Hur kan vi lösa fastighetsmarknadens problem med digitalisering?

– Fastighetstech är en intressant nisch som vi vill exploatera mer i år, säger Wintzell.

Startupbolaget brukar attackera organisatoriska eller strukturella problem genom att skapa ett labb som studerar befintliga marknadsaktörers verksamhet in i minsta lilla detalj.

– Det hjälper oss att identifiera vad problemen bottnar i. Sedan angriper vi dem genom att bygga upp en idé, hypotes och ett nytt bolag kring arbetet.

Bolagets nuvarande slutsatser presenteras i slutet på första halvåret.

Mikael Wintzell.

Störst i Norden
Först måste dock kommunen, Wellstreet och Centria säkerställa att The Factory verkligen blir den destination för digital innovation som utlovats. Före årsskiftet skickades hyreserbjudanden ut till en rad externa bolag som arbetar med riskkapital, teknikplattformar, betaltjänster och sökmotoroptimering, men det återstår att se huruvida de i slutändan nappar på idén eller inte.

Men Mikael Wintzell är inte ett dugg orolig, utan poängterar i sann entreprenörsanda att The Factory redan är Nordens största innovationshubb.

– Om man tittar på den digitala utvecklingen så är vi störst. Det finns förstås andra labb i Sverige, men just 14 000 kvadratmeter digital innovation finns ingen annanstans.

Han avslöjar samtidigt att nästa steg i arbetet blir att duplicera The Factory, kanske inte i Sverige, men på ett par andra marknader globalt. Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande, är glad över att bolaget har valt Sollentuna för sin etablering.

– Wellstreet presenterar ett spännande koncept med fokus på att bli en naturlig samlingspunkt för många av Sollentunas företagare såväl som en digitaliseringshubb för framtidens företag. Vi ser fram emot ett gott samarbete.

Fastighetsnytt har även sökt fastighetsägaren Centria för en kommentar, utan resultat.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev