Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

SEB:s expert spår omfattande kontorsdöd

Publicerad: 10 maj 2021, 14:35

Kontorets storhetstid är förbi enligt SEB:s chefsekonom Johan Javeus.

Mängden kontorsyta kan komma att minska kraftigt framöver i spåren av coronaepidemin då ny teknik och förbättrade arbetsprocesser gör det allt lättare att jobba på distans. Det skriver SEB:s chefsstrateg Johan Javeus i en analys.


Ämnen i artikeln:

SEBCoronaviruset

”På sikt känns en rätt omfattande kontorsdöd närmast oundviklig”, skriver Johan Javeus.

Javeus pekar på en sifo-undersökning från slutet av förra året. Enligt denna hade ungefär hälften möjlighet att jobba hemifrån, och bland dessa ville 9 av 10 vill jobba hemifrån i varierande utsträckning när pandemin är över. Om dessa hypotetiskt skulle få fördela sin arbetstid mellan hem och kontor så så skulle det, baserat på svaren i undersökningen, innebär att framtidens distansarbete skulle uppgå till 47 procent.

Läs även: Max Barclay om fastighetsmarknaden efter pandemin: ”Kontoren kommer att överleva”

”Det är väl i linje med vad många tror kommer att bli det nya normala där man arbetar 2-3 dagar per vecka hemifrån. Sammantaget skulle det innebära att hälften av den kontorsyta dessa människor använder i dag inte längre skulle behövas”, skriver Javeus.

”Kontorets storhetstid är förbi”

Javeus ger inte mycket för att produktiviteten skulle bli lidande av att arbeta hemifrån. Tvärtom visar de flesta studier och erfarenheter enligt Javeus på motsatsen. 

”I takt med att bilden av det nya normala blir tydligare kommer det också bli uppenbart att all den kontorsyta företagen i dag förfogar över inte längre kommer att behövas. Alla kontor kommer självklart inte försvinna och inte många kontor kommer att försvinna direkt men trenden är tydlig – kontorets storhetstid sannolikt är över”, skriver han.

Tillbakablick till 1726

Javeus gör även en historisk exposé där han konstaterar att den första kontorsbyggnaden i modern tid var det brittiska amiralitetet, som stod klart så 1726. På den tiden skedde affärsverksamhet generellt sett i hemmet men behovet av att hantera stora mängder papper gjorde skapade behovet av en plats där dokumenten kunde bevaras.  

”Idag när nästan alla dokument är digitala och går att komma åt på distans så har kontoret spelat ut sin roll som förvaringsplats för arbetsredskap”, argumenterar Javeus.

Läs även: Fastighetsägarnas ordförande klev på mitt i krisen - spår ingen kontorsdöd

I framtiden kan tekniska framsteg göra att kontoret får det allt tuffare. Han pekar på VR-lösningar som redan i dag ger möjlighet att kliva in i ett virtuellt konferensrum. 

”Dessa tjänster är fortfarande i en tidig fas men som med all digital teknik så går utvecklingen snabbt och kvaliteten kommer förbättras. Faktum är att på sikt kommer säkert alla funktioner och möjligheter som tekniken möjliggör leda till att det virtuella mötesrummet blir överlägset det fysiska.”

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SEBCoronaviruset

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.