Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

SBB säljer kontor i Oslo för 5 miljarder

Publicerad: 16 april 2019, 05:57

Ilija Batljan vd på SBB. Bild: SBB.

Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, säljer en kontorsfastighet om cirka 49 000 kvadratmeter till DNB Liv. Fastigheten är fullt uthyrd till DNB Bank.


Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterIlija BatljanOsloDNB

Försäljningen sker till ett överenskommet nettofastighetsvärde om 4 897 miljoner kronor. Sedan SBB köpte fastigheten i mars 2017 har värdet därmed stigit med 12 procent.

I samband med försäljningen löser SBB befintlig senior och junior finansiering kopplat till fastigheten vilket på årsbasis minskar SBB:s finansiella kostnader med cirka 139 miljoner kronor. Genomsnittlig ränta för de lånen som löses i samband med affären är 4 procent.

– Försäljningen stärker SBB:s redan starka balansräkning ytterligare i vår resa mot en BBB-rating och vi ser fram emot kommande uppdateringar av vårt kreditbetyg. Vi hade gärna fortsatt att äga och utveckla Oslos attraktivaste kontorsfastighet mitt i Bjørvika men samtidigt känns det rätt att sälja till DNB Liv då banken har sitt huvudkontor i fastigheten, säger Ilija Batljan, vd på SBB.

Fastigheten är uthyrd fram till juni 2027, med årliga hyresintäkter på cirka 205 miljoner kronor och ett driftnetto på cirka 194 miljoner kronor.

Likviden från försäljningen tillsammans med den annonserade hybridobligationsemissionen kommer att användas till att refinansiera 3,4 miljarder kronor säkerställd skuld samt till investeringar i äldreboenden, LSS-fastigheter, skolor samt hyresrätter i Sverige.

Frånträde av fastigheten är planerat till 30 april 2019.

SBB:s rådgivare i transaktionen har varit DNB Næringsmegling AS och Advokatfirmaet Selmer AS.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.