Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Så tacklar fastighetsbolagen coronahösten

Publicerad: 14 augusti 2020, 11:55

Bild 1/2  Marianne Perslow, Cecilia Söderström och Lena Lind.

Montage: Vasakronan / Atrium Ljungberg / Einar Mattsson/Åke Gunnarsson

Efter en ovanlig vår och en annorlunda semester har vi pratat med några av branschens största arbetsgivare om hur de tacklar hösten - och om de någonsin kommer tillbaka till kontoret.


Ämnen i artikeln:

SkanskaEinar MattssonAtrium LjungbergVasakronan FastigheterFastighetsägarnaCoronaviruset

Efter en minst sagt speciell vår börjar fastighetsbolagen återgå till jobbet efter semestern. De flesta kommer även fortsatt att jobba hemifrån så mycket det går, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

Cecilia Söderström är HR-chef på Vasakronan, vars kontor varit öppna under hela våren för de som måste vara på plats, resten har jobbat hemma. Hon menar att det fungerat förhållandevis bra, men att många saknar sina kolleger och uttrycker en längtan tillbaka till kontoren. 

Cecilia Söderström, HR-chef på Vasakronan.

Foto: Vasakronan

– Våra förutsättningar att jobba hemifrån är så väldigt olika. Gemensamt för de flesta är dock att en hemarbetsplats sällan är lika bra som på ett kontor och att den sociala och tvärfunktionella interaktionen mellan kolleger uteblir. Det är något många saknar och som arbetsgivare bör man vara lyhörd för signaler på eventuell fysisk och psykisk ohälsa, säger hon i samtal med Fastighetsnytt. 

Teamsmöten i all ära, men inget slår mänsklig kontakt

Även på Atrium Ljungberg tycker man att hemmajobbandet fungerat bra överlag, men även här upplever många att man saknar arbetsplatsen och arbetskamraterna. 

Marianne Perslow, kommunikationschef på Atrium Ljungberg.

Foto: Atrium Ljungberg

–  Teamsmöten i alla ära men inget slår mänsklig kontakt, det är viktigt för såväl arbetsglädje som kreativitet och att hålla tempot och motivationen uppe, säger bolagets kommunikationschef Marianne Perslow till Fastighetsnytt. 

Hos branschorganisationen Fastighetsägarna Sverige upplever vd:n Anders Holmestig att det gått bra, men att det finns ett uppdämt behov av att ses. 

– Vissa arbetsuppgifter, till exempel mer strategiska diskussioner och utvecklingsarbete är svårt att lösa om man inte ses, säger han. 

Kommer vi tillbaka till kontoren? 

Sammanfattningsvis verkar de flesta tycka att det gått över förväntan att jobba hemma, men att man börjar sakna sina kolleger och kreativiteten det ger. I takt med att arbetslivet rullar i gång igen efter semestern höjs allt fler frågetecken kring vad som händer när pandemin till slut ligger bakom oss – kommer vi att återgå till den fysiska arbetsplatsen? En intressant fråga – inte minst för en bransch vars affär i mångt och mycket hänger på just det. 

Läs även: Kan kontor bli bostäder efter corona?  

Lena Lind är HR-chef på Einar Mattson, som påbörjade en digital utvecklingsresa redan innan pandemin. 

– Därför hade vi redan planerat för att göra många saker annorlunda under hösten.  Samtidigt har pandemin skyndat på utvecklingen mot mer distansarbete. Framförallt har det fördjupat vår förståelse för hur distansarbete fungerar för verksamheten, för olika roller och olika individer. Nu har vi stresstestat det fullt ut. 

Lena Lind, HR-chef på Einar Mattsson.

Foto: Einar Mattsson/Åke Gunnarsson

Jacob Birkeland, presschef på byggjätten Skanska, tror att pandemin kommer att avdramatisera frågan kring distansarbete, och att det är viktigt att diskutera hur vi nu och framåt ser på kontoret som arbetsmiljö. 

– Under våren och sommaren har det naturligt varit mycket fokus på hur bra det fungerar med distansarbete. Men jag tror vi ska komma ihåg att det funkar bra så länge alla vet precis vad de skall göra men efter lång tid så avstannar möjligen mycket värdeskapande och kreativt arbete vilket företag måste beakta och hantera. Här har smart planerade kontor en roll att spela.

Jacob Birkeland, presschef på Skanska.

Foto: Skanska

Vasakronans Cecilia Söderström tror att kontoret allt kommer att ha en viktig funktion som mötesplats, även framåt. 

– Det är i mötet med andra som kreativitet och idéer föds. Därför är det viktigt att varje bolag funderar över hur man bäst utformar sin lokal för att möta det behovet. Vi har i flera år sett en ökad efterfrågan på flexibilitet. Både när det gäller avtalsformer men också lokalanvändning och i tjänsteutbudet. Det kravet kommer sannolikt att öka. 

Läs även: Så rekryterar fastighetsbranschen i coronatider 

Marianne Perslow på Atrium Ljungberg tror att kontoren även fortsatt kommer att spela en ”oerhört viktig roll”, men att pandemin har medfört att vi vant oss vid nya arbetssätt. 

– Som exempel tror vi på ett minskat resande, det finns till exempel ingen anledning att resa långa sträckor för interna möten då dessa går bra att ha online. 

Anders Holmestig, vd på Fastighetsägarna Sverige.

Foto: Fastighetsägarna

Hos Fastighetsägarna är hypotesen att man kommer att gå tillbaka till kontoret efter pandemin.

Har arbetsplatsen förändrats? På vilket sätt?
– Den stora förändring som skett är en ökad vana att arbeta digitalt och nyttja de möjligheter som finns. Det kommer vi ha fortsatta nytta av framöver, säger vd Anders Holmestig. 

Så lägger bolagen upp hösten

Vasakronan: Kontoren har hela tiden varit öppna för de som måste vara på plats, alla som haft möjlighet att jobba hemma har gjort det. Upplägget gäller även under hösten, men för att ändå möjliggöra större närvaro på kontoret har man ”corona-säkrat” dem: glesat ut arbetsplatserna, begränsat maxantal i konferensrum, utökade städrutiner, anslag om att tvätta händerna och dylikt. Ambitionen är att alla som vill ska kunna vara på kontoret två till tre dagar i veckan. 

 

Skanska: Distansarbetet kommer fortsatt att prägla hösten. Man uppmanar alla anställda att följa de nationella rekommendationer som finns kring hemarbete och arbetspendling på respektive marknad. 

 

Einar Mattsson: Redan under våren jobbar två tredjedelar på sina arbetsplatser - att sörja för välfungerande bostäder räknas som samhällskritiskt. Övriga har jobbat hemma. En stor skillnad jämfört med våren är att Folkhälsomyndigheten kommit med nya riktlinjer kring hur man ska förhålla sig till personer med påvisade antikroppar - ”Det betyder att medarbetare med konstaterade antikroppar kan röra sig friare på Einar Mattssons arbetsplatser och i samhället. Övriga medarbetare som kan arbeta på distans kommer vi i högre utsträckning att schemalägga för vistelse på våra arbetsplatser. Det kan snabbt ändras om vi återigen får en negativ trend i vården. Då får de som kan arbeta hemifrån på heltid igen”.   

 

Atrium Ljungberg: Fortsätter följa Folkhälsomyndighetens fortsatta riktlinjer om distansarbete och att i möjligaste mån undvika kollektivtrafik.

 

Fastighetsägarna Sverige: Följer Folkhälsomyndighetens råd om att i möjligaste mån och om det fungerar med arbete arbeta hemifrån. Kommer fortsätta med det under hösten. Vi kommer erbjuda fler parkeringsplatser för att skapa förutsättningar för de som behöver besöka kontoret ska kunna undvika att åka kollektivt.

 

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.