Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Riksbanken ser risker med fortsatt distansarbete: ”Fastighetsföretagen känsliga för störningar”

Publicerad: 20 april 2022, 11:10

Kontor utgör en betydande andel av den kommersiella fastighetssektorn, och om det blir ändrade preferenser och beteenden, till exempel distansarbete, i spåren av pandemin kan det påverka sektorn om efterfrågan på kontorsyta minskar.


Ämnen i artikeln:

SvepetRiksbanken

Det konstaterar Gustav Alfelt, Niclas Olsén Ingefeldt och Martin Regnér, ekonomer vid Riksbankens avdelning för finansiell stabilitet, i en ekonomisk kommentar på onsdagen.

Ekonomerna konstaterar att företag i den kommersiella fastighetssektorn har stora lån och att dessa lån också har vuxit snabbt de senaste åren.

Läs även: ALM och Klövern hakar på trenden när kontor blir bostäder i Kista

”Sammantaget gör det fastighetsföretagen känsliga för störningar som kan påverka deras förmåga att betala på sina lån. Det innebär också att problem inom fastighetssektorn snabbt kan sprida sig till det finansiella systemet”, skriver ekonomerna.

Med tanke på att kontor utgör den till värdet sett största delen av fastighetssektorn så skulle fastighetsföretagen drabbas av ökade vakanser om efterfrågan på kontorsyta minskar, till exempel till följd av ändrade preferenser efter pandemin.

Ekonomerna påpekar att det är många faktorer som påverkar efterfrågan på kontorsyta, och det är också osäkert om ökat distansarbete kommer att leda till ökade vakanser. Men det är ändå sunt att redan nu undersöka vilka konsekvenser det kan resultera i för såväl fastighetsföretag som finansiell stabilitet.

Läs även: ”Fastighetsägare har tagit sig vatten över huvudet” - C&W om kontorsmarknaden framåt

Om vakanser i kontorsfastigheter följs av lägre förväntningar om framtida hyresnivåer kan det, enligt ekonomerna, få konsekvenser för fastighetsföretag och långivare. Bedömningen är dock att företagen har kvar tillräckligt stora hyresintäkter för att klara en sådan situation.

Ekonomernas slutsats är att riskerna för finansiell stabilitet är små till följd av att fler arbetar hemifrån.

”Om däremot företag minskar på kontorsytan genom en effektivare användning av lokalytan kan det, via högre vakanser och försämrade nyckeltal, innebära finansieringsutmaningar för fastighetsföretag. I ett sådant läge kan det leda till betydande risker för den finansiella stabiliteten”, skriver Gustav Alfelt, Niclas Olsén Ingefeldt och Martin Regnér.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SvepetRiksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.