Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Regeringen vill “återbostadisera” kontor

Publicerad: 15 november 2016, 11:59

Bostadsminister Peter Eriksson.

Foto: Miljöpartiet.

Regeringen skickade på tisdagen ut en promemoria som går ut på att tidigare bostäder, som gjorts om till kontor eller andra lokaler, lättare ska kunna bli bostäder igen.


Ämnen i artikeln:

AlliansenRegeringenPeter Eriksson

Regeringen skickade på tisdagen ut en promemoria som går ut på att tidigare bostäder, som gjorts om till kontor eller andra lokaler, lättare ska kunna bli bostäder igen. Alliansen är med på förslaget, som bostadsministern tror kommer generera 10 000 nya bostäder.

Förslaget går ut på att ändra i plan- och byggförordningen, ändringar som innebär att utformnings- och egenskapskraven på bostäder som tillkommer genom ändrad användning av utrymmen i flerbostadshus ska ställas med de bostäder som redan finns i huset som krav. Nybyggnadsreglerna ska därmed inte tillämpas vid byggnadsnämndens prövning av dessa ärenden.

– Det här är en möjlighet att få fram en del nya bostäder i befintliga lokaler som underutnyttjas i dag. Och det kan finnas en potential på kring 10.000 lägenheter i att använda det här regelverket, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) till SVT Nyheter.

Förslaget väntas träda i kraft sommaren 2017. Det innebär att en ny bestämmelse förs in i förordningen om så kallad “återbostadsisering”.

Det är en del av migrationsöverenskommelsen som slöts mellan regeringen och Alliansen under hösten 2015.

Peter Eriksson säger till SVT att han tror att de som främst kommer utnyttja förslaget är kommunala bostadsbolag som vill bygga och bättre utnyttja sitt befintliga bestånd, eller bostadsrättsföreningar som inte lyckas hyra ut alla sina lokaler.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.