tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Rapport: Så har coworking påverkats av corona

Nu ger 25 etablerade coworking spaces runtom i landet sin bild om hur pandemin har påverkat deras affär. Studien visar att de aktörer som erbjuder andra tjänster än coworking har drabbats hårdast.

Publicerad: 16 juni 2020, 11:08

Ämnen i artikeln:

CoronavirusetCoworking

Mer än hälften av coworking-platserna har tappat mindre än 10 procent av sina hyresgäster. Foto: Aleksandr Davydov/Mostphotos

Innehåll

Rapporten ges ut av Collaboration Concepts, som äger ett antal coworking spaces sedan över 10 år tillbaka.

– Vi har varit i dialog med 25 olika platser som finns utspridda över landet, inte enbart i Stockholm och de större städerna, säger bolagets medgrundare Karsten Deppert, till Fastighetsnytt. 

Läs även: Fler storbolag lockas till coworking 

Exakt vilka aktörer det rör sig om framgår inte, då svaren är anonyma. Fyra av bolagets egna platser, främst i Skåne, har dock inkluderats i studien. De städer som ingår är Malmö, Helsingborg, Stockholm, Göteborg, Jönköping, Lund, Uppsala, Gävle, Halmstad, Linköping och Örebro. 

Trots vakanser, ödsliga lokaler och i vissa fall halverade intäkter upplevde majoriteten av de tillfrågade viss ljusning på marknaden redan i maj. 

Vakansgrad

Mer än hälften har tappat mindre än 10 procent av sina hyresgäster. 13 procent har tappat mer än 25 procent. 

Det finns ingen tydlig trend om att Stockholm skulle ha drabbats av fler uppsägningar än andra städer.

Närvaro

36 procent hade knappt några besökare alls under april och maj. 

Tuffast segment

De som även bedriver annan typ av verksamhet än coworking, som konferenser, möten och matställen, har drabbats hårdast. Nästan samtliga vittnar om intäktsbortfall på 50 procent på sådana tilläggstjänster. 

Utveckling

Hälften av de tillfrågade uppger att de sista veckorna i maj var något bättre än i april. 36 procent upplevde ingen större skillnad och 13 procent uppger att maj var sämre än april. 

Framtidstro

Över 80 procent är optimistiska för framtiden och tror att läget har återhämtat sig i april 2021. 14 procent tror att beläggningen blir 5–25 procent lägre än före krisen och 23 procent tror att läget blir värre än så.  

Expansion

40 procent håller fast vid sina expansionsplaner. 36 procent har inga expansionsplaner. 9 procent utvärderar sina expansionsplaner och en lika stor andel minskar på takten. En aktör påskyndar sina expansionsplaner på grund av krisen.

 

Teresa Ahola

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev