fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Rapport: Nya kontor hamnar utanför tullarna – men hur smittskyddssäkra är de?

Publicerad: 25 september 2020, 09:27

Minst 20 000 fler arbetstillfällen ska skapas i Flemingsberg fram till år 2030. Foto: Huddinge kommun

Croisette har gjort en sammanställning av det planerade byggandet av kontor i Stockholms län de kommande tio åren. Resultatet visar att 60 procent av kontoren byggs utanför tullarna, samt att utformningen av ytorna behöver ses över.

Ämnen i artikeln:

CroisetteRegion Stockholm

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Trots att kontorsbeståndet har ökat med 32 procent i Stockholms län de senaste tjugo åren och väntas öka med ytterligare 2,2 miljoner kvadratmeter fram till 2030 så understiger utbudet fortfarande kraftigt efterfrågan, enligt den färska rapporten. 

– Bristen har drivit hyresnivåer och yielder till nya rekordnivåer de senaste åren, säger Jenny Fält, analytiker på Croisette, i en kommentar. 

De åtta nya regionala stadskärnorna i Stockholms län. Foto: Region Stockholm

Hela 60 procent av de tillkommande kontorsytorna hamnar utanför tullarna, vilket går hand i hand med regionens vision om att åtta nya regionala stadskärnor ska avlasta de centrala delarna av staden. 

Här byggs det kontor i Stockholm. Foto: Croisette

Trots att länet har haft den kraftigaste befolkningstillväxten på 100 år så har däremot kontorsytorna minskat de senaste tio åren, enligt rapporten. 

– Det beror bland annat på att dagens aktivitetsbaserade kontor kräver mindre yta per medarbetare, säger Jenny Fält. 

Läs även: Ny rapport: Så mår våra stadskärnor 

Nu vill dock Swedish Center For Digital Innovation att kraven på utformningen av kontor ses över, då aktivitetsbaserade kontor nödvändigtvis inte är de mest säkra ur ett smittskyddsperspektiv. 

– Trenden med sjunkande antal kvadratmeter kontorsplats per medarbetare kan komma att vända då minimering av närhet ställer nya krav på utformningen, säger Fält. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev