Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Rapport: Marginell vakansökning på kontor i Skåne

Publicerad: 11 september 2020, 14:09

Croisette har kartlagt vakanserna för kontor i Helsingborg, Lund och Malmö. Helsingborg går mot strömmen, visar rapporten.


Ämnen i artikeln:

CroisetteSkåneCoronaviruset

Vakansnivån för kontor har ökat marginellt, med runt 1–2 procent, i Lund och Malmö. Detta kopplas bland annat ihop med att att en hel del nya kontor färdigställdes i fjol och året innan. 

– Utbudet av moderna lokaler skapar flyttkejdor från äldre lokaler. Det är alltså inte i de moderna kontorslokalerna den ökade vakansgraden uppstått, säger Joel Jonsson, analytiker på Croisette, i en kommentar. 

Läs även: Kontoren behövs mer än någonsin 

Kontor i centrala Helsingborg går emot trenden och har en högre uthyrningsgrad än innan pandemin, särskilt i de mer perifera områdena. Men överlag ligger vakansnivån i linje med fjolårets siffror. 

– Det är svårt att sia om vilka långvariga effekter pandemin medför på kontorsmarknaden. Men en observation är att företag i större utsträckning undviker att ta större ytor på långa hyreskontrakt.

Läs även: Convendum stänger sitt konferenscenter i Stockholm 

Kontorshotellen och coworking-koncepten kan därmed få ett uppsving i år, enligt rapporten. 

– Effekten av flytt från större kontor till mindre har nog inte hunnit få genomslag på marknaden ännu. Det är inte omöjligt att en större effekt av Covid-19 kan urskiljas längre fram, säger Jonsson i sin kommentar. 

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.