Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Pembrokes nybygge bantas på höjden

Publicerad: 7 november 2016, 13:39

Bild: Schmidt/Hammer/ Lassen Architects.

Pembroke vill riva det kontorshus som idag finns i kvarteret Hästen 21 och bygga ett nytt. Staden menar nu att en rivning är möjlig, men att det nya huset inte får bli så högt som Pembroke vill.


Ämnen i artikeln:

Pembroke Real EstateStockholm

Amerikanska fastighetsägaren Pembroke vill sedan tidigare riva det kontorshus som idag finns i kvarteret Hästen 21. Staden menar nu att en rivning är möjlig, men att det nya huset inte får bli så högt som Pembroke vill.

Den befintliga byggnaden består av cirka 20 500 kvadratmeter kontors- och butikslokaler fördelat på sju plan över mark, i hörnet Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan. Huset byggdes 1973 och totalrenoverades så sent som 1996 – 1999. Byggnaden är grönklassad av Stockholms stad, vilket innebär att den är särskilt värdefull utifrån bland annat kulturhistorisk synvinkel.

Enligt en utredning som gjorts i samband med förslaget anser man att det finns arkitektoniska värden, med ursprung i Hans Asplund och senare Bengt Lindroos i form av fasad och geometriska element som skapar ”en arkitektonisk 1900-talssekvens med tre årsringar arkitektonisk tolkning av ett tema”.

Samtidigt anser man att de förändringar som gjorts under året har gjort att det arkitektoniska värdet minskat. Därför anser kontoret, enligt de handlingar som finns inför stadsbyggnadsnämndens på måndagen, att en rivning kan prövas då en ny byggnad kan skapa nya värden och öka både attraktiviteten och tryggheten längs Mäster Samuelsgatan.

Det hus som Pembroke vill bygga är betydligt större än det befintliga med sina 14 våningar. När planerna presenterades fick de kritik för att det nya huset skulle bli för dominant i stadsbilden.

– Höjden är alltid en känslig fråga. Men de har lagt ned stora resurser på utformningen. Jag tycker att projektet är väl värt att pröva, sa stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S), till DN då.

Och det är just höjden som sedan dess har kapats. Stadsbyggnadskontoret anser att det nya huset måste kapas med ungefär tre våningar på höjden.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.