fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Optimism trots dystert år för coworking

Publicerad: 31 maj 2021, 15:29

Convendums enhet på Södermalm i Stockholm. Foto: Convendum

Coronapandemin har även drabbat coworking hårt. Lönsamheten sjunker, tillväxten bromsas, konferensytor står tomma och avtal sägs upp. Trots det ser Stayaround, Convendum och United Spaces sig själva som vinnare.

Ämnen i artikeln:

ConvendumUnited SpacesCastellumCoronavirusetCoworking

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Under pandemin har landets kontor gapat ödsligt tomma, vilket har genererat stora förluster för bolag som ändå har tvingats betala dyra lokalhyror. Vissa har dock lyckats säga upp sina avtal och på så sätt påskyndat övergången till delade kontorsytor. 

– Just nu växer den underliggande marknaden för coworking kraftigt eftersom fler företag vill ha korta kontrakt och flexibla lösningar under pandemin, säger Michaela Bäucke Kollem, vd på Stayaround. 

Förra året ökade bolagets omsättning något och man kunde hålla ett nollresultat, men redan i år räknar bolaget med att lyfta resultatet. Målet är att öka den årliga omsättningen från dagens 40 miljoner kronor till 200 miljoner senast år 2025. 

Hur stor andel av era ytor har stått tomma under pandemin?
– Vi har cirka 85 procents beläggning i våra lokaler, så vi har klarat oss bra. Mycket på grund av att vår produkt ”prisvärd coworking” ligger precis rätt i tiden. 

Bolaget tappade visserligen 20 procent av sina småföretagarmedlemmar precis i början av pandemin, men kompenserade snart upp detta med nya hyresgäster och senare under året började många även komma tillbaka. 

Läs även: Medlemmarna själva – därför tror vi på coworking

Bäucke Kollem är även nöjd med att antalet hyresavtal på högst tre år generellt sett har ökat med ungefär 30–40 procent i Stockholm sedan 2015. Stayaround själva planerar att öppna minst en ny anläggning i Stockholm i år, samtidigt som man vill etablera sig i Göteborg och Malmö också. 

– Vi finner lönsamhet i att inte ingå normala hyreskontrakt, utan accepterar en lägre potentiell vinst mot delad risk med fastighetsägare, samtidigt som vi fyller vakanser snabbt med minimala investeringskostnader.

Enligt henne hyr branschen normalt sett lokaler billigt som sedan hyrs ut dyrt, med en hög beläggning och överbokade lokaler, ungefär som gym arbetar då alla inte är på plats samtidigt.

– Klarar man det så kan coworking bli extremt lönsamt. Just nu är det för billigt med coworking jämfört med den risk som bolagen tar, säger hon.

Michaela Bäucke Kollem, vd Stayaround. Foto: Stayaround

Convendum, en annan stor coworking-aktör i Stockholm, har också tvingats sakta ned, men inte pausa, sin kraftiga expansionsresa under pandemin. Förra året hade bolaget tillväxt, men låg lönsamhet eftersom marknaden var stillastående under andra kvartalet.

– Under sista halvåret började marknaden däremot komma tillbaka och nu gynnas vi i form av en ökad efterfrågan på flexibilitet och mobilitet, säger bolagets vd Håkan Jeppsson. 

Convendum hade sämre lönsamhet 2020 på grund av pandemin. Foto: Convendum

Bolagets omsättning landade på 192 miljoner kronor i fjol, vilket är 13 procent mer än 2019. Kundnettot var också positivt, men konferensintäkterna rasade kraftigt samtidigt som dotterbolaget Convendum Stockholm City tvingades häva avtal för kommande etableringar.  

Koncernen lyckades trots det genomföra fem etableringar förra året.

– I dag har vi 13 anläggningar och 5 i produktion och fortsätter vår etablering i samma takt som tidigare. Prognosen framåt är positiv oavsett coronan eftersom externa bedömare anser att den här typen av kontorslösningar generellt passar det nya moderna arbetssättet.

Convendum räknar med att ha dubbelt så många anläggningar senast år 2025.

Vad exakt är det som gör coworking lönsamt?
– Det är nyttjandegraden och effektiviteten per kvadratmeter.  Lönsamheten i vår affärsmodell ger en marginal per mogen enhet före overheadkostnader på 15–20 procent, säger Håkan Jeppsson. 

Ett år före pandemin förvärvade även börsjätten Castellum en av Nordens ledande aktörer inom coworking, United Spaces, och så här skriver fastighetsbolaget i sin årsredovisning: 

”Vi hade höga förväntningar på affären, men anade inte att coworking snart skulle bli symbolen för det nya flexibla arbetslivet.”

United Spaces har också expanderat under pandemin och består nu av nio enheter. De nya arenorna är Torsgatan i Stockholm, Rådhuset i Uppsala och kontor på Götgatsbacken, Solna Strand och Kungsbron i Stockholm som köptes av UMA Workspaces. 

Yvonne Sörensen, vd United Spaces. Foto: David Thunander

Bolaget har cirka 2 500 medlemmar trots senaste årets tapp som har drabbat Waterfront vid Centralstationen i Stockholm hårdast. 

– Pendlingen upphörde ju i princip helt när många började arbeta hemifrån i mars, säger Yvonne Sörensen Björud, vd på United Spaces.

Enheterna i Malmö och Göteborg drabbades i lägre grad fram till andra vågen, medan Arlanda stod relativt stilla med få nya medlemmar. Mötesverksamheten upphörde nästan helt och stod för enbart 15–20 procent av fjolårets omsättning.

– Vi såg en stark efterfrågan fram till tredje vågen, men ser nu en mer avvaktande inställning från företagen, samtidigt som vi tror på en stark återhämtning efter vaccineringen.

United Spaces har så pass stark tilltro till marknaden att man etablerar sig på Geely Innovation Centre i Göteborg redan i september, samtidigt som de befintliga lokalerna på Östra Hamngatan utökas. Under kvartal två nästa år öppnas också en mindre anläggning i Helsingborg. 

Lukas Theander, analytiker på fastighetsrådgivningsbyrån Savills. Foto: Savills

Lukas Theander, analytiker på Savills, ger också en stark postcorona-prognos. 

– Kontorets position som mötesplats, varumärkesbyggare, innovationsmotor och en viktig komponent för företagskultur ska inte underskattas. Behovet av kontor bedöms vara av högsta vikt för de flesta företag trots att det traditionella arbetssättet utmanats av nya arbetsformer, säger han. 

Förra året var den totala kontorsvolymen i Stockholm Central Business District, CBD, runt 1 800 000 kvadratmeter, varav ungefär 6,3 procent bestod av coworking, visar unika siffror som fastighetsrådgivaren har tagit fram åt Fastighetsnytt. 

– Trots pandemin tillkom det 11 000 kvadratmeter coworking, men ökningen är samtidigt den minsta på fyra år, säger Lukas Theander.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev