lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Nytt landmärke planeras i Oslo

Publicerad: 22 februari 2023, 09:54

Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter/CF Møller Architects

Den norska huvudstaden får en ny skyline om projektet Nordisk Lys blir verklighet. Går planerna för det 36 våningar höga huset i lås blir det en del av nya centralstationsområdet i Oslo.


R


Det rapporterar Fastighetsnytts norska systertidning Estate.

Projektet som är ritat av Reiulf Ramstad Arkitekter i samarbete med CF Møller Arkitekter ger utöver det nya höghuset på 36 våningar en mer framträdande bild av järnvägsstationen i staden.

– Vi ser för oss att Nordisk lys kan rymma både kontor, hotell och restauranger med en av Oslos vackraste vyer. I den här byggnaden kan mellan två och tre tusen personer arbeta i hjärtat av Oslo och resa miljövänligt till jobbet, säger projektledarna Ellen Haug och Rune Breivik.

Högst upp i byggnaden kommer våningarna successivt att bli mindre och ha matplatser och utsiktsterasser tillgängliga för alla som vill se Oslo från ovan. De två nedersta våningarna kommer att ha stationsfunktioner, som idag. Stationshallen får ett arkitektoniskt lyft med nytt tak. Målet är att stationen ska upplevas som mer öppen, med träslöjd och takfönster där dagsljuset strömmar in. Det blir lättare att hitta och mer plats för resenärerna.

Bane NOR Eiendom hoppas få sina planer godkända av Oslo kommun och starta bygget 2025. Då kan New Oslo S och Nordic Light stå färdigt 2029.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev