Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Nya siffror: Stigande vakansnivåer i Stockholm CBD

Publicerad: 2 juli 2020, 14:04

Stigande vakansnivåerna i centrala Stockholm under årets andra kvartal kan tolkas som direkta effekter av virusets spridning, skriver Croisette i en ny sammanställning av hyresläget i CBD.


Ämnen i artikeln:

Croisette

De observerade vakansnivåerna i CBD har under perioden mars till juni 2020 stigit med i snitt 1,5 procentenheter, från 3,1 till 4,5 procent och det totala antalet vakanta kvadratmeter kontor har under perioden ökat med 36 procent, från cirka 74 000 till 101 000 kvadratmeter, skriver Croisette i sin rapport som poängterar att lediga coworkingytor samt andrahandsuthyrningar är inkluderade. 

Läs även: Så blir förvaltningen smartare med digitala fastigheter 

”Vad som noterats är att antalet andrahandsuthyrningar och uthyrningar av överflödiga ytor också ökat under perioden vilket kan vara en indikation på att många hyresgäster söker möjligheter till ekonomisk hjälp eller att man inte förväntar sig att inom den närmsta framtiden kunna nyttja sina ytor i samma utsträckning som tidigare. Det är viktigt att poängtera att det inom dessa siffror kan finnas diskrepanser, så som att nya hyresgäster signerat avtal för de objekt som ännu finns publicerade samt att nya objekt inte hunnit komma ut på marknaden. Dessa bör dock utgöra en mycket liten avvikelse från det faktiska läget”, skriver Jenny Fält, Valuation & Analysis, på Croisette i slutsatserna.

Croisette anser att de långsiktiga effekterna av corona är svåra att sia om. Kontorssegmentet förändras när de lediga ytorna blir fler och synen på kontoret är satt under lupp i och med att hemmaarbete spritt sig på bred front.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Croisette

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.