lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Ny undersökning: Eget rum önskas efter pandemin

Publicerad: 21 oktober 2021, 14:30

Foto: Mattias de Frumerie

Återgången till arbetsplatsen har förändrat förväntningarna på kontorens utformning. Drygt hälften av kontorsarbetarna vill ha ett eget rum, visar en riksrepresentativ undersökning från Netigate. Något som går tvärtemot senaste årens trend med gemensamma arbetsytor.

Ämnen i artikeln:

AfryGöteborgs UniversitetCoronaviruset

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Nu när arbetsplatserna öppnas upp igen gäller det att vara lyhörd för kontorsmedarbetarnas förväntningar. En purfärsk undersökning från Netigate med svar från 2 145 personer i Sverige visar att nästan hälften vill ha eget kontor efter pandemin. Enbart var fjärde person vill återvända till ett större kontorslandskap eller aktivitetsbaserat kontor. 

– Ett viktigt resultat i denna omfattande undersökning är att medarbetare är väldigt olika när det gäller hur och var de vill arbeta. Arbetsgivare som har förmågan att individanpassa genom att ge anställda autonomi och som samtidigt säkerställer goda arbetsleveranser har framtiden för sig, kommenterar professor Stefan Tengblad på Göteborgs universitet.

Många av respondenterna efterfrågar även bättre digital utrustning för hybridmöten, ergonomiska möbler och fler tysta rum.

– Ett annat intressant resultat är de växande kraven på tystnad och lite störningar. Arbetsro kommer att bli kritisk resurs vid val arbetsgivare, säger Stefan Tengblad. 

Foto: Netigate

Afry har redan hoppat på trenden med egna rum då bolagets nya kontor i Umeå inte har några kontorslandskap alls, i stället sitter 75 procent i rum för 4–8 personer och resten i egna rum, beroende på arbetsuppgift. Även Setterwalls advokatbyrå har egna rum för sina anställda.

Läs även: ”Donut city” på frammarsch – städernas attraktionskraft minskar 

Detta går samtidigt tvärtemot dagens trend med flexibla och gemensamma arbetsytor, vilket blir en utmaning. Arbetsgivare behöver satsa mer på att anpassa kontoren genom att fixa teknik, belysning och ljud för digitala möten, samt tillgodose sociala behov och ny företagskultur.

De medarbetare i studien som har ett eget rum på kontoret eller delar mindre rum har i större utsträckning arbetat från kontoret än personer som arbetat i öppet landskap eller med flexibla arbetsplatser.  

Drygt 18 procent vill fortsätta jobba hemifrån, medan de allra flesta, 47 procent, vill jobba delvis på distans och delvis på kontoret. Fyra av tio är också redo att byta arbetsgivare för att få möjlighet att distansjobba. Av anställda som inte fick eller kunde jobba på distans under pandemin hade 59 procent gärna velat göra det.

Mer om undersökningen

Respondenterna har en jämn fördelning av kön, ålder, region, inkomstnivå och så vidare. Netigate har frågat 2 145 slumpmässigt utvalda individer som jobbar heltid eller deltid på arbetsplatser runtom i Sverige. Genomfördes 27–30 september 2021. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev