tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Ny studie: Traditionella kontor utmanas i grunden – se hela önskelistan

Publicerad: 1 september 2021, 14:21

Tre av fem skulle tacka nej till ett jobb om det saknades möjlighet att delvis jobba hemifrån, visar en rapport från Fastighetsägarna.

Foto: Getty Images

Soffor, sängar, strykbrädor och köksbord; alla har de fått agera arbetsplats under pandemin. Synen på arbetslivet har förändrats och kräver nytänk av alla kontorsägare, visar en pinfärsk rapport som får gehör från coworkingbolaget Mindpark.

Ämnen i artikeln:

CoworkingFastighetsägarnaEvidensgruppenCoronaviruset

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Pandemin har skapat en exceptionell möjlighet att lära sig mer om hur vi arbetar, vad vi behöver och hur vi kan bli bättre. Att få tillbaka människor till samma gamla kontor skulle vara en travesti, säger Karsten Deppert, medgrundare av Mindpark, till Fastighetsnytt.

 Ja, hemmakontoret är sannolikt här för att stanna åtminstone på deltid, vilket innebär att fysiska kontor behöver anpassas efter dagens behov precis som Fastighetsnytt har rapporterat löpande om under pandemin. 

Läs även: Experterna: Så blir fastighetsåret 2021 

Nu står det också klart att de provisoriska lösningar i hemmen, som tjänstgjort som arbetsplats för många sedan pandemin, behöver ersättas med hållbarare alternativ, samt dagens befintliga kontor ses över. Det är slutsatsen i intresseorganisationen Fastighetsägarnas rapport ”Kontoret, hemmet & jag – attityder, beteenden och förväntningar på kontorslivet i dag och i framtiden”, där man intervjuat tusen stockholmare. 

Det jag vill få ut av mitt kontor är samma sak som jag vill få ut av mitt hem och vice versa.

Rapporten visar också att gym, eget kontorsrum och sociala ytor är tre saker som anställda i Stockholm gärna vill se på sitt arbetsplatskontor. 

– Det jag vill få ut av mitt kontor är ju egentligen samma sak som jag vill få ut av mitt hem och vice versa, säger en 37-åring i studien. 

Även flexibilitet och valfrihet står högt på önskelistan. Tre av fyra har en positiv känsla inför att åka till kontoret, och då helst mitt i veckan, men skulle ändå tacka nej till ett jobb om det saknades möjlighet att delvis jobba hemifrån.

– Det känns som en tids- och livsvinst. Vi slipper stressa livet ur oss på mornarna, kan lämna kidsen i lugn och ro och sedan gå rakt hem och börja jobba, säger en 38-åring i studien. 

Läs även: Staden i stor kontorssatsning - trots corona

Hälften av de tillfrågade skulle heller aldrig tacka ja till ett jobb utan att först ha sett kontoret, medan tre av fyra saknar tydligare policys för hemarbetet. 

Coworkingbolag tar fasta på utvecklingen

För att anpassa sig efter dagens behov har Mindpark precis inlett ett nytt samarbete med startup-bolaget Bowork som ordnar ergonomiska möbler för just hemarbete, medan coworkingbolaget fixar mötesrum, skrivare och annat praktiskt. 

– Vi vill göra det supersmidigt för företag att hantera det praktiska även utanför kontoret, det vill säga på hemmakontoret eller någon annanstans, säger Karsten Deppert. 

Karsten Deppert och Sanna Ekström, grundarna av Mindpark. Foto: Josefin Widell Hultgren

Tack vare digitala framsteg är dagens anställda enligt honom inte längre bundna till en specifik plats, varpå bolaget ser satsningen med BoWork som helt rätt i tiden.

– När förändringar görs på rätt sätt så kan företag fokusera på det mer väsentliga som prestation och kärnverksamhet, säger Deppert. 

Boworks vd Mattias Hagman tillägger att det förutsätter att dagens flexibla arbetssätt görs mer hållbart och professionellt. 

– Vi tror att chefer behöver tydliga alternativ och att företagen måste börja ta ansvar för medarbetarnas hälsa även på hemarbetsplatsen.

Med hjälp av det nya konceptet blir det enligt parterna lättare för bolag att låta anställda cirkulera mellan flera olika arbetsplatser, utan att behöva binda kapital eller belastas av det praktiska. 

Levande bottenvåningar minst lika viktigt

Helena Olsson, chef för stadsutveckling på Fastighetsägarna, förväntar sig ett ännu bredare förändringsarbete postcorona.

– Vår studie visar inte att människor har vänt kontoret ryggen, utan snarare att kontoret har blivit mer konkurrensutsatt, säger hon till Fastighetsnytt. 

Helena Olsson vill se fler levande bottenvåningar. Foto: Fastighetsägarna

Hon vänder framför allt strålkastarljuset mot levande bottenvåningar.

– Om fastighetsägare vill ha nöjda hyresgäster som vill vara på kontoret så räcker det inte att bara satsa på kontorsmiljön, utan även på närområdet. Det är minst lika viktigt. 

Evidens gjorde tidigare i våras en analys åt Fastighetsägarna Stockholm som även lyfter sambandet mellan omsättning och hyresnivåer. Siffrorna visar att om urbana verksamheter i ett område ökar sin omsättning med 1 miljard kronor per år så förväntas hyrorna i kvarteret också öka med cirka 243 kvadratmeter per år. 

– Ett rikt gatuliv med varierat utbud av butiker och restauranger kan återskapa livet i våra städer och kvarter, samt locka tillbaka kontorsarbetarna, säger Helena Olsson.

Önskelistan för framtidens kontor i studien

• Bra teknisk utrustning, en välkomnande atmosfär och tillgång till gym ligger högst upp på önskelistan, oavsett ålder och kön.

• Sju av tio skulle jobba oftare på kontoret om resan dit var smidig.

• Yngre vill i högre grad ha sitt sociala liv i närheten av kontoret, varpå ett rikt restaurangutbud också önskas där. 

• Betydligt fler kvinnor än män vill ha grönskande oaser och yogastudios vid kontoret.

 

Källa: Fastighetsägarna

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev