Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Ny rapport: ”Det finns det ett grundmurat behov av kontoren”

Publicerad: 19 mars 2021, 15:06

Foto: Stockholms Handelskammare

Trots att både arbetsgivare och anställda är eniga om att arbetslivet kommer att förändras efter pandemin, kommer kontoren även i fortsättningen att finnas kvar. Det slår Stockholms Handelskammare fast i en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

Stockholms HandelskammareCoronavirusetDaniella Waldfogel

I en ny rapport har Novus, på uppdrag av Stockholms Handelskammare, frågan tjänstemän och arbetsgivare i Stockholms län hur de ser på sina arbetsvanor efter pandemin.

Enligt rapporten kommer kontoren att överleva efter pandemin. 

Läs även: Sällsynt chans att bygga i city: ”Många har hört av sig genom åren”

– Det finns en uppenbar trend mot ökad flexibilitet. Arbetstagare efterfrågar det och arbetsgivare tycks möta upp. Arbetslivet kommer förändras och bli mer dynamiskt, men i flera avseenden finns det ett grundmurat behov av kontoren, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef för Stockholms Handelskammare.

Bara 15 procent av de tillfrågade tror inte att kontoren kommer behövas i framtiden, men samtidigt svarar 57 procent att kontoret kommer att användas på nya, annorlunda sätt efter pandemin.

Läs även: LISTA: Fyra trender som kommer att påverka fastighetsmarknaden framåt

De tillfrågade tror att de kommer att jobba i snitt 3,1 dagar i veckan från kontoret. 

– Det vi ser här är ett tydligt uppsving för hemarbete men en ännu större förkärlek för att arbeta på kontor. Det står också klart att flexibilitet i arbetsvardagen uppskattas och att en mix mellan hemmakontoret och arbetsgivarens kontor ser ut att bli en del av det nya normala. Det kommer naturligtvis att påverka arbetslivet, hur företag organiserar sig och i förlängningen hur man planerar en stad i en något annorlunda verklighet, säger Daniella Waldfogel.

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.