Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Ny rapport: Allt tuffare hållbarhetskrav på kontor efter pandemin

Publicerad: 22 juni 2021, 14:59

Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum, och GreenHaus, Helsingborg.

Montage: Jesper Orrbeck Photography, Castellum

Castellum har tillsammans med sex europeiska fastighetsbolag genomfört Europas största studie kring hyresgästernas syn på hållbarhet i sina lokaler. Resultatet visar att kraven har ökat sedan pandemin.


Ämnen i artikeln:

Castellum

När pandemin börjar närma sig ett slut återstår den viktiga frågan om framtidens hållbara kontor och där spelar fastighetsbranschen en huvudroll med sin stora klimatpåverkan. En ny europeisk studie visar att allt fler företag ställer tuffare hållbarhetskrav på sina hyresvärdar.  

– Vi märker att kraven på hållbarhet ökar snabbt och vissa fall ställer kunderna så höga krav att de inte ens kan realiseras, vilket är fantastiskt, säger Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum, till Fastighetsnytt. 

Läs även: LISTA: 10 börsbolag avslöjar sina bästa hållbarhetsstrategier – och största risker 

Det kan exempelvis vara att man vill sitta i helt återbrukningsanpassade lokaler. 

– Det sker en stor förflyttning just nu. Fastighetsägarna måste vara redo att möta eller överträffa hyresgästernas förväntningar för att inte riskera att stå med objekt som inte är attraktiva på marknaden. 

Vikten av hållbarhet vid val av lokaler.

Grafik: Castellum

Den purfärska studien som Castellum har gjort med CBRE inom tankesmedjan European Think Tank, ett forum med sju fastighetsbolag som verkar för innovation och hållbarhet, omfattar 351 djupintervjuer med beslutsfattare för lokalerna eller vd:ar i Storbritannien, Spanien, Italien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Danmark och Sverige. 

Resultatet visar bland annat att bara en fjärdedel av bolagen ställde krav på hållbarhet vid sitt senaste val av lokaler, medan över hälften skulle ställa den typen av krav om flytten gick i dag. Bland större bolag är siffran ännu högre och särskilt hyresgäster i Sverige, Danmark och Italien efterfrågar hållbara lokaler. 

Grafik: Castellum

Vems ansvar är det att ta fram hållbara arbetsplatser?
– Vår erfarenhet är att det krävs en god relation mellan hyresvärd och hyresgäst för att underlätta anpassningen. Vi som fastighetsägare bidrar till att våra hyresgäster når mål inom resursanvändning, energieffektivisering, klimatbesparing och smart avfallshantering.

Men det finns förbättringspotential även här. För trots att majoriteten av respondenterna i studien ser fördelar med ett sådant samarbete visste bara hälften namnet på sin hyresvärd. 

Läs även: LISTA: 10 börsbolag avslöjar sina viktigaste hållbarhetsstrategier – och största risker 

Strax över hälften av bolagen är enligt studien redo att tumma på komforten genom att sänka värmen, styra belysningen eller installera snålspolande blandare till förmån för miljönyttan. Det anses dock vara långt ifrån nödvändigt med tanke på att dessa punkter numera går hand i hand och exempelvis energianvändningen kan minskas med hjälp av moderna installationer.

Castellum har kompletterat studien med 15 egna djupintervjuer med sina egna hyresgäster i Sverige, Finland och Danmark.

– Vi ser att intresset för hållbarhet har ökat markant under pandemin. När bolag sparar tid, pengar och miljö på färre tjänsteresor så ökar fokusen och kraven på de egna lokalerna.

Mer än hälften av respondenterna tror att hållbarhet kommer att öka i betydelse framöver. 

– Det har även blivit allt vanligare att nordiska bolag efterfrågar data över energi, värme och el, vilket innebär att fastighetsbolag måste bli bättre på att löpande dela med sig av sådan information. 

De behöver även börja fokusera mer på det cirkulära, tillägger Filip Elland.

– I dag saknas det i princip klimatkrav på byggande så länge energieffektivitetsmått uppfylls. Nästa år kommer lagen om klimatdeklaration, men även där saknas tröskelvärden, säger han.

Bolagens viktigaste områden inom hållbarhet

1. Återvinning

2. Nettonoll/reduktion av klimatutsläpp

3. Produktutveckling för hållbarare produkter

4. Klimatförändringar

5. Grönare transporter

6. Flexibelt arbetsliv

7. Samhällsengagemang

8. Annat

 

Källa: Castellum

Fokus för Castellums hyresgäster

1. Klimatneutralitet och fossilfrihet 

2.  Energieffektivisering 

3. Avfall 

4. Hälsa, säkerhet och välmående 

5. Mobilitet

 

Källa: Castellum

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Castellum

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.