Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Ny modell för hybridarbete i Sergelhuset

Publicerad: 28 juni 2021, 14:35

Hållbarhet och teknik att två viktiga stöttepelare i EY:s förändringsresa. Även medarbetarna har involverats i genom informationsmöten, enkäter, projektteam och ambassadörer i varje team. Foto: Felix Gerlach

Efter över ett år av distansarbete och digitala möten presenterar EY en helt ny modell för hybridarbete. Modellen implementeras i hela Norden och ska möta minst 8 000 anställdas individuella behov.

Ämnen i artikeln:

EYCoronaviruset

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


I mars invigde rådgivnings- och revisionsbolaget EY sitt nya toppmoderna huvudkontor, Workplace of the Future, i nyligen ombyggda Sergelhuset, gamla SEB-huset, i Stockholm. Som ett nästa steg i arbetet lanseras nu en modell för hybridarbete. 

– Vi är alla individer med egna preferenser och våra medarbetare ska därför själva kunna välja att arbeta på kontoret när det passar dem bäst, säger bolagets Sverigechef och styrelseordförande Magnus Kuchler till Fastighetsnytt.

Läs även: Microsoft om Spotifys beslut: ”Helt rätt i tiden” 

Just nu visar bolagets interna undersökning att de flesta vill arbeta på kontoret två dagar i veckan, men hur arbetsveckan läggs upp styrs utifrån individuella preferenser, kundbehov, team och arbetsuppgifter.

Har ni minskat antalet arbetsplatser på huvudkontoret?
– Vi har kapat våra kvadratmeter med 50 procent och samtidigt ökat antalet arbetsplatser med 7 procent genom bättre planerat kontor och annan mix av typer av arbetsplatser.

För framtidens arbetsplats är hållbarhet nyckeln enligt EY. Foto: Felix Gerlach

Den nya hybridmodellen lanseras i Norden och stöder även bolagets hållbarhetsambitioner om att varje år kompensera för mer koldioxidutsläpp än vad de själva genererar. Ambitionen är att vara koldioxidnegativa 2021 och nå nettonollutsläpp 2025 för hela organisationen med 300 000 medarbetare. 

– Vi har stora ambitioner på global nivå, men för att vara med och påverka är lokala och regionala initiativ minst lika viktiga. Det handlar om att skapa en hållbar framtid, och då har alla ett ansvar att tänka två, tre steg framåt, säger Kuchler.

Läs även: CBRE: Tröga kontorsmarknaden vänder uppåt 2021 

För att nå målen ska det nya huvudkontoret ge ett minskat koldioxidutsläpp på 70 procent för alla 1 550 medarbetare. Klimatutsläppen från affärsresor ska minskas med 35 procent senast 2025 och därmed ska även resor till Stockholmskontoret minimeras genom att försöka hålla interna möten virtuellt. 

Huvudkontoret har takparker som bidrar till en biologisk mångfald, samt regnvattentunnor som används för bevattning och spolning av toaletter. För att minska elanvändningen styrs temperaturen och ventilationen med hjälp av sensorer. Det finns även sensorer vid varje arbetsplats som visar lediga platser via en kontorsapp. 

Planen för hybridarbetet startades redan i januari 2020 när arbetet med det nya huvudkontoret inleddes och modellen ska tas i bruk så fort rekommendationerna om hemarbete lyfts. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev