Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

NCC och Jernhusen i samarbete: ”Ett av landets mest intressanta stadsutvecklingsprojekt”

Publicerad: 13 december 2021, 08:50

NCC och Jernhusen går samman för att utveckla den första fasen i Region City i Göteborg.

Illustration: Krook & Tjäder

NCC och Jernhusen har ingått ett joint venture-avtal om att gemensamt utveckla Park Central, den första fasen av satsningen Region City i Göteborg.


Ämnen i artikeln:

JernhusenNCCGöteborg

Region City är Jernhusens stora stadsutvecklingsprojekt intill centralstationen i Göteborg där det planeras för nya knutpunkter för kollektivtrafiken, Västlänkens station Centralen och nya stadskvarter. Nu har NCC och Jernhusen tecknat avtal om att gemensamt utveckla den första fasen, Park Central, som är den fastighet som ligger strax norr om Göteborgs befintliga centralstation. Projektet kommer omfatta cirka 40 000 kvadratmeter kontor, handel och service vid färdigställandet 2026.

LISTA: De största projekten i Göteborg just nu

– Med Park Central utvecklas centralstationsområdet i Göteborg till ett centrum för kollektivtrafik med arbetsplatser och service. Det är ett av våra mest omfattande stadsutvecklingsprojekt. Gemensamt för alla Jernhusens projekt är att utveckla trygga och hållbara miljöer som bidrar till det kollektiva resandet. På det sättet gör vi skillnad för människor och miljö, säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen i ett pressmeddelande.

Projektet omfattar en stations- och kontorsbyggnad på totalt cirka 40 000 kvadratmeter. Kontorshyresgästerna kommer få stora sammanhängande våningsplan, en unik grönskande takterrass och ett brett utbud av service i stationsvåningen. Byggnaden kommer att byggas ovanpå Västlänken och kommer att vara sammanlänkad med Västlänkens station Centralen, som NCC redan bygger sedan 2018 på uppdrag av Trafikverket.

LÄS MER: De får uppdraget för Jernhusens stora Göteborgsprojekt

Projektet genomförs gemensamt där NCC Property Development och Jernhusen kommer äga 50 procent vardera i ett gemensamägt JV-bolag. Parterna har även avtalat om att Jernhusen återköper NCC:s andel vid färdigställande 2026.

– Det här är ett av landets mest intressanta stadsutvecklingsprojekt och vi är oerhört stolta och glada över det förtroende som Jernhusen gett oss. Vår gedigna erfarenhet av fastighetsutveckling både i Göteborg och i andra nordiska storstäder gör att vi tillsammans med Jernhusen kan förverkliga visionen om att utveckla stadens viktigaste knutpunkt, säger Joachim Holmberg, affärsområdeschef för NCC Property Development.

Park Central är gestaltat av Arkitekterna Krook & Tjäder och byggnaden kommer att uppföras enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM nivå Excellent.

Entreprenadkontrakt förväntas tecknas i slutet av 2022 och byggnationen planeras starta i slutet av 2023 samt färdigställas i slutet av 2026. 

Anders Siljevall

Reporter

anders.siljevall@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

JernhusenNCCGöteborg

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.