fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Minskad pessimism om kontorsmarknaden

Publicerad: 22 augusti 2023, 06:56

Karin Witalis ansvarar för SEPREF: konsensusprognos, som nu sammanställts 60 kvartal i följd..

Foto: Pressfoto, Mattias de Frumerie

Experternas årslånga pessimistiska syn på kontorsmarknaden ser ut att börja klinga av, enligt den senaste konsensusprognosen från SEPREF.

Ämnen i artikeln:

SvepetSamhällsbyggarna

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


Den kvartalsvisa konsensusprognosen från nätverket SEPREF visar att experter inom branschen räknar med stigande kontorshyror i Göteborg och Malmö nu under det tredje kvartalet. I Stockholm väntas stabila hyror. Prognosen avser moderna kontor i bästa läge, primekontor, som fortsatt lockar många företag.

– Detta håller uppe primehyresnivåerna. Samtidigt är konjunkturen fortsatt dämpad och framtidsutsikterna väldigt osäkra. Detta märks i den längre prognosen som sträcker sig ett år framåt i tiden och som även fortsättningsvis är ganska svag. Det ser dock ut som att vi har en inbromsning i den pessimistiska trenden som har varit tongivande det senaste året, säger Karin Witalis, som ansvarar för SEPREF:s konsensusprognos.

Läs mer: Marknadsettan leder fortsatt boomen – men förlorar kunder

Ett sådant trendbrott kan anas främst i Stockholm, där andelen som förväntar sig sjunkande hyror på ett års sikt har minskat från 45 till 20 procent i den senaste undersökningen. Samtidigt ökar andelen som förväntar sig stigande kontorshyror på ett års sikt något i både Stockholm och Göteborg.

– Även om den stora majoriteten, 85–90 procent av de svarande, förväntar sig oförändrade eller sjunkande primehyror för kontor på ett års sikt i våra tre storstäder är det värt att notera att prognosen är betydligt mindre pessimistisk är den var i början av pandemin, säger Karin Witalis.

Yielderna fortsätter upp

Vad gäller prognosen för avkastningskraven, prime office yield, fortsätter den skruvas upp under kvartalet. I Stockholm stiger den till 3,75 procent i det tredje kvartalet från 3,60 procent förra kvartalet, i Göteborg till 4,25 från 4,10 procent och i Malmö till 4,60 procent från 4,50 procent i den förra mätningen.

Läs mer: Skanskatoppen: "Vi har ingen byggkris"

Den stora majoriteten tror också att avkastningskraven fortsätter att stiga det närmaste året.

– Vi ser dock att andelen svarande som förväntar sig oförändrade avkastningskrav på 12 månaders sikt har ökat i samtliga tre städer detta kvartal, vilket kan tolkas som att en stabilisering i yieldutvecklingen kommer allt närmare, säger Karin Witalis.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev