Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Några av Cecils första medlemmar.

Foto: Mattias de Frumerie

Medlemmarna själva – därför tror vi på coworking

När Cecil slog upp dörrarna mitt under pandemin så tvekade inte Nail Democracy, Nea Partners och Nordic Hotel Consulting en sekund med att flytta in. Nu är de hemmastadda och listar ”one stop shop”-concierge, minihubbar i förorten och ”mixed used” som nya potentiella trender.

Publicerad: 31 maj 2021, 15:29

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

I februari slog Hufvudstaden upp dörrarna till Cecil Coworking som bolaget marknadsför som ett ”premiumkontor där nya idéer föds och nätverk flätas samman”. Men vad tycker medlemmarna själva? Fastighetsnytt frågar tre olika bolag. 

– Jag var en av de första som flyttade hit i februari och valde Cecil eftersom jag vill ha en hemvist, inte flera, säger Silvia Adlesic Holmgren, vd och medgrundare av Nail Democracy.

Läs även: Hufvudstaden näst på tur med coworking – öppnar nytt mitt i Stockholm

Hon startade bolaget i december tillsammans med en av Sveriges mest välrenommerade nagelstylister, Frida Selkirk, som ofta ses styla kändisar. I maj öppnade duon sina tre första nagelsalonger i centrala Stockholm. 

– För oss som är så pass nystartade är coworking ett mer kostnadseffektivt val jämfört med ett eget kontor som ibland kostar runt 60 000 kronor i månaden. Här ingår också allt. 

Det finns tio mötesrum och ett större konferensrum för 22 personer att tillgå på Cecil. Foto: Mattias de Frumerie

Det finns tio mötesrum och ett större konferensrum för 22 personer att tillgå på Cecil.

Foto: Mattias de Frumerie

Silvia Adlesic Holmgren har testat flera coworking-ställen i Stockholm tidigare, men ser Cecil som ett mognare alternativ jämfört med aktörer som exempelvis i första hand riktar sig till yngre techprofiler eller liknande.

– Cecil är som en hybrid mellan kontor och vardagsrum. Ljusgården är fantastisk och variationen stor. Jag kan hänga i baren, läsa tidningen på soffan, jobba vid skrivbordet eller gå in i ett tyst rum för privata samtal.

Nail Democracy har tecknat ett så kallat lounge-medlemskap där eget skåp och tillgång till alla delade utrymmen ingår dygnet runt.

– Jag kan komma hit närsomhelst, även på kvällar och helger. Nackdelen är väl att man inte kan sätta upp egna minneslappar på väggarna utan eget skrivbord eller kontor, men vi kan ju alltid uppgradera medlemskapet.

Saknar du något mer?
– Nej. Förutom möjligtvis fler obokningsbara mötesrum och ännu bättre teknik för hybridmöten, samt ”one stop shop”-concierge som även hjälper till med privata bokningar.

Vem skulle du rekommendera coworking för?
– Alla, men det kanske är svårast för bolag med hundratals anställda. Pandemin har samtidigt vänt upp och ned på vårt sätt att arbeta på, vilket gör att fler, även stora bolag, kanske vågar byta ut några fasta arbetsplatser mot coworking. 

Vad tror du blir nästa steg för coworking?   
– Jag tror att vi får se fler mindre coworking-ställen ute i förorterna så att man slipper pendla till innerstaden hela tiden, säger Silvia Adlesic Holmgren.

Claes Livijn och Tobias Ekman, nyblivna franchiseägare till danska Nordic Hotel Consulting, NHC, flyttade in i lokalerna en månad senare och hyr egna skrivbord på andra våningen med utsikt över ljusgården. 

– Vi trivs fantastiskt bra och har full koll på alla som hänger i baren häruppifrån, skojar duon. 

Claes Livijn och Tobias Ekman. Foto: Mattias de Frumerie

Claes Livijn och Tobias Ekman.

Foto: Mattias de Frumerie

”Vi tittade även på andra ställen, men det här var en ”no brainer” för oss.”

NHC verkar inom hotell- och fastighetsrådgivning och erbjuder lokala, nordiska och internationella investerare och ägare rådgivning inom hotellutveckling och investeringar. Claes och Tobias kickade igång den svenska verksamheten mitt under pandemin i november och valde coworking för att hålla nere kostnaderna. 

– Vi tittade även på andra ställen, men det här var en ”no brainer” för oss. Vi gillar öppna ytor och vill helst inte sitta instängda i en bostadsfastighet som har byggts om till kontor, säger Claes Livijn.

Han har tidigare ägt flera välkända hotell som Villa Källhagen, Långbro Värdshus och Melody Hotel, och kommer närmast från rollen som konsult på Pandox.

Claes och Tobias saknar inget från det traditionella kontoret. Foto: Mattias de Frumerie

Claes och Tobias saknar inget från det traditionella kontoret.

Foto: Mattias de Frumerie

Även Tobias Ekman har en gedigen bakgrund från ledande roller inom hotellvärlden. Han är tidigare ägare av Waxholms hotell, försäljningschef på Grand Hôtel, hotelldirektör på Clarion Hotel Sign, Nordic C och Nordic Light och Skandinavienchef på Nordic Hotels & Resorts. Båda två värdesätter därför att även personalen på Cecil kommer från hotellbranschen och titt som tätt anordnar afterworks, föreläsningar, padelmatcher och andra sociala tillställningar för medlemmarna. 

– Vi saknar inte det traditionella kontoret, utan uppskattar verkligen servicen och gemenskapen här. Vi slipper sitta ensamma och breddar tvärtom vårt nätverk hela tiden, säger Tobias.

Det krävs dock viss fingertoppskänsla när man saknar eget kontor, men behöver ta hand om affärskritiska uppgifter eller klienter som kräver diskretion vid fysiska möten.

– Men det var nog ännu svårare att gå iväg för att hålla känsliga samtal när jag var chef på ett hierarkiskt bolag och satt i ett öppet kontorslandskap. Här finns det fler privata utrymmen, säger Tobias. 

Tobias Ekman manar fastighetsägare att omvandla hela byggnader. Foto: Mattias de Frumerie

Tobias Ekman manar fastighetsägare att omvandla hela byggnader.

Foto: Mattias de Frumerie

Tobias Ekman tycker att alla som utvecklar sina kontor efter pandemin borde börja snegla på olika coworking-lösningar, och tror även att fastighetsägare skulle nå större lönsamhet om de omvandlade hela byggnader med ett slags 5.0 mixed used-koncept med bar och lounge vid entréen, long stay-lägenheter på två våningar och konferens och coworking på en våning. 

– Det skulle kunna drivas av en eller flera operatörer, säger han. 

– Visst. Men man måste komma ihåg att ju fler operatörer med egna balansräkningar som man involverar desto större blir riskerna, särskilt om det börjar gå knackigt för verksamheten, inflikar Claes Ekman. 

Läs även: Optimism trots dystert år för coworking

Konceptet som de nämner är nytt, men inte själva mixed used-fenomenet. Petter Stordalen invigde exempelvis i år Comfort Hotel i Arenastaden, Solna, med 336 hotellrum, 88 longstay-boende och bolagets nya huvudkontor. Även Blique by Nobis vid Torsplan har enstaka studios inom hotellet.

Ett tredje bolag som flyttade in på Cecil mitt under pandemin är Nea Partners; ett svenskt investeringsbolag som grundades av Jacob Brögger och Erik Ekfeldt för fem år sedan. 

– Vi investerar i små och medelstora tillväxtbolag som har en bevisad affärsmodell, där vi med vår entreprenöriella approach bidrar med mer än kapital, säger Erik Ekfeldt. 

Erik Ekfeldt och Jacob Brögger hyr eget kontor på Cecil. Foto: Mattias de Frumerie

Erik Ekfeldt och Jacob Brögger hyr eget kontor på Cecil.

Foto: Mattias de Frumerie

Nea har tecknat ett fullt coworking-medlemskap med eget kontorsrum som vetter mot Norrmalmstorg. Det centrala läget i närheten av restauranger var nästan ett krav med tanke på bolagets namn som syftar på Never Eat Alone. 

– När vi drog igång bolaget så bestämde vi oss för att äta lunch med våra affärskontakter varje dag. Det är ett roligt koncept som hjälper oss att knyta nya kontakter och göra fler och bättre affärer. 

Ibland hålls lunchmötena även på Cecil. 

Hur hamnade ni på Cecil?
– Av ren slump. Min kollega fick syn på stället när han handlade möbler i kvarteret. Han tog sedan hit oss, varpå vi signerade kontraktet nästan direkt. Vi trivs jättebra och nästan alla av våra kunder som kommer hit får en wow-känsla. 

Erik Ekfeldt ser coworking som mer kostnadseffektivt än traditionella kontor. Foto: Mattias de Frumerie

Erik Ekfeldt ser coworking som mer kostnadseffektivt än traditionella kontor.

Foto: Mattias de Frumerie

De är också gröngölingar inom coworking, men har varit och tittat på flera enheter tidigare. 

– Innan hyrde vi ett rum på ett mer traditionellt kontor, men behövde hitta något större och valde till slut coworking eftersom det är mer kostnadseffektivt för oss. Här slipper vi också allt krångel med att ha eget kontor, vilket gör att vi kan fokusera på den egna verksamheten.

Ljusgården är mötesplatsen på Cecil. Foto: Mattias de Frumerie

Ljusgården är mötesplatsen på Cecil.

Foto: Mattias de Frumerie

Även ergonomin, belysningen och akustiken är bra enligt honom, samtidigt som bolaget kan ordna events för investerare och portföljbolag i den stora ljusgården. I sin framtidsspaning för sektorn spår Erik Ekfeldt ännu fler aktiviteter och skräddarsydda tjänster som tagits fram i samarbete med olika aktörer. Den enda begränsningen som han kommer på med Cecil är egentligen att de 3 200 kvadratmeter stora lokalerna enbart har plats för 300 medlemmar, vilket kan bli en utmaning för bolag som växer snabbt. 


Ämnen i artikeln:

CoworkingHufvudstadenCoronaviruset

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.