Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

LISTA: Lokaler byggs om till annat – trender att ha koll på

LISTA: Lokaler byggs om till annat – trender att ha koll på

Kreativiteten i fastighetsbranschen frodar dessa coronatider. Byggnader och lokaler behöver fylla nya funktioner för att inte riskera att stå tomma i framtiden. Här följer några snabba spaningar.

Publicerad: 14 augusti 2020, 13:34

Ämnen i artikeln:

CoronavirusetPer BolundCitycon

Foto: Alexandr Davydov/Mostphotos

Kontor 

Trycket ökar på att fastighetsägare och arbetsgivare ska ställa om sin verksamhet i befintliga kontorslokaler, oavsett om det handlar om aktivitetsbaserade mötesplatser eller större omvandlingar där lokalerna ställs om till bostäder. 

Läs även: Kan kontor bli bostäder efter corona?

Bostadsminister Per Bolund (MP) uppger att det skulle kunna leda till tiotusentals nya bostäder.

– Vi har sett att fler jobbar hemma och det kan betyda att vi behöver mindre kontorsytor framöver. Då finns det ju väldigt bra möjligheter att använda de byggnader som redan finns till att skapa boenden för många fler människor, säger han till TV4.

Branschen har samtidigt påpekat att detta kräver lagändringar. 

Vård och hälsa

Den senaste tiden har flera olika vårdbolag öppnat upp nya mottagningar för covidtestning. Kry öppnade exempelvis nyligen upp en ny klinik i en gammal cykelbutik i Hornstull, Stockholm. 

Det har även blivit allt vanligare med vårdcentraler i köpcentrum. Liljeholmstorget galleria i Stockholm har exempelvis 23 olika aktörer att välja mellan, en del med patienter från hela länet. 

Utlämningsställen

Vissa köpcentrum har obemannade automater för småpaket och erbjuder dessutom fri hemkörning av varor, särskilt till kunder i riskgrupper. Detta har blivit en allt viktigare service på grund av den höga smittorisken under coronapandemin. 

Läs även: Nya tider på kontoret – sex trender som förändrar marknaden

Antalet utlämningsställen, även mer inspirerande sådana, väntas öka i framtiden och placeras allt närmare konsumenterna. 

Restauranger

Många av landets restauranger går på knäna, men en räddning har varit att antalet hemleveranser ökar. En ny trend är också ”dark kitchens”, det vill säga restauranger som enbart lagar mat för hemkörning, vilket tillåter betydligt mindre lokaler än vanligt. 

Hotell

Besöksnäringen är en annan delbransch som har drabbats hårt av krisen och Kista har exempelvis Citycon valt att omvandla ett hotell till studentbostäder. Bolaget är samtidigt starkt övertygade om att hotellmarknaden kommer att återhämta sig så snart pandemin har lagt sig. 

Läs även: Petter Stordalen i stor intervju om största utmaningen hittills

Garage

Tomma garage har diskuterats länge och den pågående utvecklingen är att de omvandlas till cykelgarage, kolonilotter, smålager, utlämningsställen, bostadshus eller annan typ av verksamhet. 

Showrooms

HUI spår att köpcentrum kommer att ha färre butiker efter coronakrisen. Konkurserna inom handeln riskerar att öka antalet tomma butiksytor, men det finns hopp. Showrooms och popup-butiker med korta och flexibla hyreskontrakt är en vanlig lösning. 

 

Teresa Ahola

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.