Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Låga vakanser driver på kontorsbyggandet

Publicerad: 16 maj 2017, 06:49

Foto: Mattias Fröjd

Under 2016 byggdes kontor för nästan 20 miljarder kronor, en 60-procentig ökning jämfört med året innan, enligt Industrifaktas konjunkturrapportering. Ökningen drivs bland annat på av låga vakansgrader.


Ämnen i artikeln:

Industrifakta

Kontorsbyggandet var högt i många län, med ökningen var störst i de tre storstadsområdena. I Stockholm ökade byggandet av kontor med hela 75 procent jämfört med 2015.

Enligt Industrifakta drivs byggandet också på av låga vakansgrader – i Stockholm är antalet lediga kontor det lägsta på 15 år,

– Den starka utvecklingen för kontorsbyggandet bekräftar det positiva konjunkturläge som Sverige befinner sig i, säger Magnus Klein, som är ansvarig för Industrifaktas konjunkturbevakning.

Ett tecken på det är att över 70 procent av kontorsbyggandet består av nybyggnadsinvesteringar medan knappt 30 procent är ombyggnadsinvesteringar.

– Av det totala nybyggandet av kontor 2016 var mer än 75 procent koncentrerad till de tre storstadslänen, vilket visar på hur viktiga dessa län är som tillväxtmotorer i Sveriges ekonomi, säger Magnus Klein.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Industrifakta

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.