Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Kontorssektorn dominerar i Europa

Publicerad: 29 maj 2012, 07:19

Enligt CBRE uppgick de totala investeringarna i kommersiella fastigheter till 23,8 miljarder euro under det första kvartalet 2012. I de nordiska länderna investerades 5 miljarder euro.


Ämnen i artikeln:

CBRE

Enligt CBRE uppgick de totala investeringarna i kommersiella fastigheter till 23,8 miljarder euro under det första kvartalet 2012.  I de nordiska länderna investerades 5 miljarder euro.

Ett ökat utbud av kontorsfastigheter av god kvalitet i kombination med en stor efterfrågan från investerare innebar att kontorssektorn stod för hälften av de europeiska investeringarna i kommersiella fastigheter under det första kvartalet 2012.  Kontorssektorn stod för 12 miljarder euro i investeringar under det första kvartalet 2012 och 50 procent av den totala marknaden. Trots den stora transaktionsvolymen för kontor så ökade snittavkastningen för primefastigheter i Europa till cirka 5,7 procent.

Uppskattningsvis 45 till 50 miljarder euro i tillgångar förväntas byta ägare i den europeiska kontorssektorn i år, där kapitalstarka investerare som nationella placeringsfonder och utländska pensionsinstitut fortfarande är bland de mest aktiva köpgrupperna.

Intresset för Norden växer
Den europeiska investeringsmarknaden för kommersiella fastigheter uppgick till 23,8 miljarder euro under det första kvartalet 2012, en nedgång med 18 procent jämfört med samma period förra året. Nedgången var inte helt oväntad mot bakgrund av de sänkningar som gjorts i de ekonomiska tillväxtprognoserna sedan mitten av förra året. De stora transaktioner som är på gång, men ännu inte slutförts, antyder dock att siffrorna kommer att återhämta sig något under det andra kvartalet 2012.

I de nordiska länderna investerades över 5 miljarder euro i fastigheter under de första tre månaderna 2012, vilket är den högsta kvartalsomsättningsnivån sedan det fjärde kvartalet 2010. Lokalt och utländskt investerarintresse fortsätter att växa som svar på regionens ekonomiska oberoende från euron och den relativt starka inhemska ekonomi.

– I Sverige ser vi samma trend som föregående år, kontor och bostäder fortsätter vara de sektorerna med störst transaktionsvolym. Vi bedömer att takten på transaktionsmarknaden i Sverige sannolikt inte kommer att öka under året varpå vår prognos för 2012 hamnar på cirka 70 miljarder kronor. Värt att notera är att dessa siffror endast inkluderar hela förvärv och inte transaktioner som går mellan företag med samma ägarstruktur ” säger Pernilla Arnrud Melin, Head of Research CBRE Sverige.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande CBRE

Ämnen i artikeln:

CBRE

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.