måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

”Kontorshyrorna nära en vändpunkt”: Förväntas sjunka

Publicerad: 16 februari 2023, 09:51

Colliers Karin Witalis är ansvarig för SEPREF:s konsensusprognos.

Foto: Colliers, Getty

Andelen som tror på sjunkande kontorshyror i primeläge i Stockholm, på ett års sikt, har nästan fördubblats. Det visar nätverket the Swedish Property Research Forum, SEPREF:s, senaste konsensusprognos för kontor i Q1.

Ämnen i artikeln:

SvepetKarin WitalisColliersSamhällsbyggarna

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Fler i branschen spår även sjunkande kontorshyror i Göteborg (59 procent, +17 procentenheter) och Malmö (43 procent, +8 procentenheter) jämfört med den senaste mätningen i Q4. Däremot ökar också andelen i branschen som tror att hyrorna ökar i Malmö – upp 6 procentenheter från blygsamma 9 procent.

– Det är samtidigt en fortsatt stor andel som förväntar sig oförändrade hyror det närmaste året. Den höga indexuppräkningen baserad på rekordinflationen oktober 2022 bidrar också till att den allmänna hyresnivån i stocken stiger. Så bilden är ganska komplex, säger Karin Witalis, head of research Sweden på Colliers och ansvarig för SEPREF:s konsensusprognos, i en kommentar.

Läs mer: Resan mot lägre fastighetsvärden har bara inletts

Den kortsiktiga prognosen för hyrorna bedöms dock ligga oförändrade i Stockholm (8 500 kronor per kvadratmeter och år) och Malmö (3 000 kronor per kvadratmeter och år), men öka något i Göteborg (3 800 till 3 900 kronor per kvadratmeter och år).

Den kortsiktiga yieldprognosen för kvartalet pekar uppåt i samtliga tre städer. Stockholm 3,33 till 3,50 procent, Göteborg 3,83 till 4,00 procent, Malmö 4,20 till 4,50 procent.

Avkastningskraven, prime office yield, väntas fortsätta uppåt det närmaste kvartalet i samtliga tre städer. Det är en trend som hållit i sig de senaste två eller tre mätningarna, menar SEPREF. Stigande avkastningskrav sammanhänger främst med att finansieringen har blivit dyrare.

Läs mer: LISTA: Här är landets största fastighetsbolag 2022

Yieldprognosen på ett års sikt har legat på historiskt höga nivåer i de tre senaste mätningarna – runt 80 procent.

I den senaste mätningen sjunker andelen något i Göteborg (från 89 till 86 procent) och Malmö (från 82 till 75 procent) men stiger något i Stockholm (från 79 till 86 procent).

Det som är nytt i den senaste undersökningen är att det nu finns en grupp som bedömer att avkastningskraven kan komma att sjunka det närmaste året, uppger SEPREF. Det handlar om 10 procent av de svarande.

– Transaktionsmarknaden har varit avvaktande en tid nu och det görs inte så många affärer. Avkastningskraven har justerats upp senare hälften av 2022 och det ska bli väldigt spännande att följa konsensusprognosen framöver och se när i tiden branschen förväntar sig en stabilisering, kommenterar Karin Witalis.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev