Kontor
Kontor och simhall i samma byggnad – tack vare unik 3D-lösning
Publicerad: 20 februari 2023, 13:44
Kvarteret Poolen.
Foto: Joakim Kröger
Med en smart 3D-lösning har Solna fått en ny simhall och Fabege ett nytt kontor i en och samma byggnad. Ett komplext projekt som därtill blev klart sex månader tidigare än beräknat. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin samhällsfastigheter
MSN
Martina Strand Nyhlin
Solnaborna behövde en simhall och Fabege ville bygga en ny kontorsfastighet. Genom en smart 3D-fastighetslösning kunde båda byggas på samma plats och simhallsbehovet lösas kostnadseffektivt, yteffektivt och tidseffektivt.
– Det här är ett unikt projekt, det finns inget liknande i Sverige vad jag vet, säger Erik Leander, arbetschef på Peab.
Den tidigare allmänna simhallen Vasalundshallen i Solna var uttjänt. Att renovera simhallen skulle bli mycket dyrt och innebära stängning under några år. Fastighetsägaren Fabeges inställning var nytänkande och genom samarbete med Solna stad kom man fram till förslaget om att bygga en fastighet med simhall i botten och kontor uppepå.
– Lösningen innebar att Solna stad kunde ta fram en kontorsbyggrätt, som såldes till oss på Fabege, och därigenom finansiera hela bygget av simhallen. Det blev en win-win, vi fick möjlighet att skapa en modern kontorsfastighet i ett attraktivt läge i Arenastaden och kommunen kunde tillhandahålla en ny och välutrustad simhall till Solnaborna, säger Per Lindfors, projektchef på Fabege.
Tre snabba om Kvarteret Poolen:
• Kontorsprojektet har fått priset ”Utmärkt PQI” i en kvalitetsmätning och lyftes fram som ett av tre goda exempel.
• På grund av platsbrist valdes ultrafilter för rening av vattnet eftersom det inte kräver lika mycket utrymme som sandfilter.
• Kontoret är projekterat med rumsmoduler för att underlätta vid ombyggnad.
En förutsättning för att göra detta var dock att skapa en 3D-fastighet. Mark och grundläggning upphandlades enligt LOU (lagen om offentlig upphandling) av Solna och NCC vann den upphandlingen. Fabege köpte prefabstomme, fasad och allt i kontorsbyggnaden av NCC medan Peab vann upphandlingen om att bygga simhallens innanmäte. Att vara flera parter, med olika kontraktsförhållanden, i ett komplext projekt som detta ställer höga krav på samarbetsvilja mellan parterna.
– Jag tycker att alla ställt upp och jobbat åt samma håll, säger Tomas Holmér, som var projektchef på NCC.
Foto: Jeanette Hägglund
Kontorsprojektet, som Fabege gav konceptnamnet Kvarteret Poolen, har certifierats enligt Breeam Excellent och ska klara att gå runt på endast 32 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Byggnaden har också biotoptak som gynnar biologiska mångfalden, solceller och energieffektiv ventilation och evaporativ kyla.
Simhallen har ingen miljöcertifiering, men man har arbetat mot Miljöbyggnad Silver. Dessutom har det installerats återvinning av spillvatten och luft och anläggningen har även förberetts för återvinning av energi från ishallarna som ligger bredvid simhallen. Utvändigt har huset en fasad som handmurats med tegel av 15 murare som jobbade med detta under ett år.
– Jag tycker att fastighetens rundade hörn gör att den sticker ut på ett positivt sätt. Fastigheten känns både välkomnande och spännande, säger Per Lindfors.
Foto: Jeanette Hägglund
Inuti kontoret är det nordisk känsla – med natursten och träpaneler. Det finns också två ljusgårdar – en större och en mindre.
Arkitekturen i simhallen är speciell med höga limträbalkar och handmurade tegelväggar. Kontoret bärs av ett stålfackverk. De inblandade i projektet uppmanar andra att testa samma koncept. Ett exempel på hur effektivt projektet blev är att det blev klart betydligt tidigare än vad som var tänkt.
– Under resans gång kom vi överens om att vi kunde parallellköra våra arbeten. Då blev både kontoret och simhallen klara ett halvår tidigare än vad som var tänkt, säger Bo Bergman, Solna stads projektchef.
Aktörer i projektet
Kvarteret Poolen, simhallen
Entreprenör: Peab (Grunden, platsgjuten källarvåning och bassängrummens bärande konstruktion utfördes av NCC)
Beställare: Solna stad
Hyresgäst: Solna stad
Arkitekt: AIX
Projektkostnad: 310 miljoner kronor
Entreprenadform: Utförandeentreprenad
Kvarteret Poolen, kontoret
Entreprenör: NCC
Beställare: Fabege
Hyresgäst: Bland annat Tietoevery och Coor. Det finns ca 1200 kvadratmeter vakanta kontorslokaler i dagsläget.
Arkitekt: Strategisk arkitektur
Projektkostnad: Drygt 1 miljard kronor (1 065 000 000)
Entreprenadform: Utförande-entreprenad i samverkan
Här är de övriga nominerade
Dubbelt guld för Landskronas nya LSS-boende
Hemlikt vårdboende i Rinkeby med personal och brukare i fokus