Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Kontor i nya WTC kostar skjortan

Publicerad: 4 maj 2012, 12:40

Manhattan med WTC, Bild: Silverstein properties

Priset lär vara jämförbart med andra fastigheter i det dyraste kommersiella segmentet på Manhattan.


Den som vill hyra kontorsutrymme i New Yorks nya stolthet One World Trade Center kommer att behöva betala cirka 5 453 kronor per kvadratmeter i hyra enligt Business Week. Priset lär vara jämförbart med andra fastigheter i det dyraste kommersiella segmentet på Manhattan.

Fastigheten, som kommer att bli den högsta bland de sex skyskrapor som byggs på platsen där gamla World Trade Center stod, ägs av hamnmyndigheten i New York och New Jersey och ska blir 541 meter hög när den står färdig år 2013. Man väntar sig att den ska vara fullt uthyrd år 2017 eller 2018.

Att det kan vara dyrt att hyra i skyskrapa är dock knappast någon nyhet och den som planerar hyra bostad i en skyskrapa borde förbereda sig på att behöva betala betydligt mer än den som bor i det lägre huset bredvid. Enligt CBRE:s granskning får den som bor i någon av Londons sex mest efterfrågade skyskrapor betala 36 procent högre hyra än den som vill bo närmare marken. Vill man dessutom bo högre upp får man dessutom betala ett tillägg för att bo högt. I genomsnitt rör det sig om 1,5 procents tillägg per våning vilket förklaras av att utsikten blir bättre allt eftersom man kommer längre upp.

Denna princip gäller dock inte i hela världen och i världens högsta byggnad, Burj Khalifa i Dubai, sjunker hyran ju närmare himlen man kommer. Orsaken är enligt Dagens Nyheter den att det är så molnigt där uppe att man inte har någon vidare utsikt.

Antar man att hyrorna i Dubais skyskrapor är på par med de på Manhattan och London, mätt i köpkraft, kan man med hjälp av tidskriften Economist Big Mac-index räkna fram att en kvadratmeter i London kostar 4 814 kronor medan en kvadratmeter i Burj Dubai ”endast” kostar 4 121 kronor. Enligt Jones Lang La Salle får man punga ut med 4 200 kronor för per kvadratmeter för en kontorsyta i Stockholm City men då får man ha i åtanke att en Big Mac är 41 procent dyrare i Sverige än i USA vilket tyder på att kontorsyta i Stockholms dyraste kvarter är relativt den generalla prisnivån betydligt billigare än på Manhattan.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.