lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Kontor får branschens mest krävande miljömärkning

Publicerad: 28 juli 2022, 05:49

Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs. Foto: Arkitekterna Krook & Tjäder/Walk the Room, Josefin Widell Hultgren

Kontorshuset Kvartetten, Pulpeten 5, har precertifierats med påbyggnadscertifieringen NollCO2 i syfte att uppnå nettonoll klimatpåverkan under sin livstid.

Ämnen i artikeln:

HyllieSvepetwihlborgsWihlborgs Fastigheter

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Arbetet med att NollCO2-certifiera Kvartetten har varit lite av ett detektivarbete där vi själva, leverantörer och underentreprenörer gjort vårt yttersta för att hitta alternativ med lägre klimatpåverkan i varje detalj, kommenterar Rickard Berlin, projektledare på Wihlborgs.

Som ett resultat har nya effektiva system och klimatneutrala produkter utvecklats. Nu satsar Wihlborgs på att få ytterligare fastigheter påbyggnadscertifierade med ännu fler nya klimatneutrala produkter och lösningar.

Läs även: Kortsiktig huvudvärk när Wihlborgs siktar högt i hållbarhetsarbetet 

Wihlborgs har utöver Kvartetten två registrerade NollCO2-projekt och ytterligare ett under planering.

– Hållbarhetscertifiering är en efterfrågad kvalitetsstämpel. Drygt fyra av fem svenskar betecknar sig som miljö- och klimatmedvetna och många vill såväl bo som arbeta i en certifierad byggnad, kommenterar Lotta Werner Flyborg, vd för Sweden Green Building Council.

Mer om NollC02

• Det är en påbyggnadscertifiering till Miljöbyggnad, Breeam, Leed och Svanen, som Sweden Green Building Council, SGBC, tagit fram.

• Syftet är att uppnå netto-noll klimatpåverkan av en ny byggnad för hela livscykelkedjan på 50 år, från utvinning av råvara till sluthantering av byggmaterial. 

• Märkningen ses som ett steg på vägen mot Sveriges mål om klimatneutralitet 2045.

 

Källa: Wihlborgs, SGBC

Inom ramen för LFM30, ett lokalt initiativ för att driva och utveckla en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö, lades fokus på att minska klimatpåverkan genom till exempel insatser i byggnadens konstruktion, där gröna alternativ av betong och armeringsstål ersatt traditionella produkter.

 – Kravställande vid upphandling och andra inköp är viktiga styrmedel för att åstadkomma förändring. Även om vi har långt kvar till att uppnå de övergripande målen om klimatneutralitet behöver vi anstränga oss för att göra skillnad i varje litet steg, kommenterar Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

Krook & Tjäder är arkitekterna bakom huset. 

– Vi har formgett och utvecklat hela projektet från början till slut, säger byråns kontorschef Tobias Magnesjö till Fastighetsnytt. 

Kvartetten kommer att stå färdigt i Hyllie år 2023 och hade redan från början högt ställda klimat- och miljömål. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev