onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

“Inget exklusivt samarbete med Oscar Properties”

Publicerad: 3 december 2018, 14:22

Håkan Jeppsson Foto: Convendum

Coworking spaces har exploderat runt om i världen och på måndagen lanserade Oscar Properties och Convendum ett nytt koncept tillsammans – premium företagsbostäder. “Vårt samarbete är inte exklusivt”, säger Håkan Jeppsson, grundare av Convendum.

Ämnen i artikeln:

ColivingConvendumOscar PropertiesCoworking

Coworking spaces har exploderat runt om i världen och nu lanserar Oscar Properties och Convendum ett nytt koncept tillsammans – premium företagsbostäder. “Vårt samarbete är inte exklusivt”, säger Håkan Jeppsson, grundare av Convendum.

Förhoppningen är dock att Oscar Properties kan ändra innehållet i två av sina pågående byggprojekt till coliving, företagsbostäder, i stället.

– Det blir nog inga problem. Vi arbetar som bäst med två fastigheter i centrala Stockholm, säger Håkan Jeppsson.

Exakt vilka fastigheter det handlar om kan han däremot inte avslöja ännu.

– Vi går ut med informationen först om ett par månader. Men det handlar om flertalet fastigheter.

Hur mycket investerar Oscar Properties?
– Investeringen ligger i linje med bolagets ordinära bostadsrättsproduktion och vi har ett löpande samarbete, utan bindningskrav.

Handlar det om bostadsrätter som varit svårsålda?
– Ja, vi ritar om innehållet i en hel fastighet till flera mindre lägenheter och designar dem utifrån coliving-konceptet. Sedan hyr vi fastigheten med 15–20 år långa kontrakt.

Hur långa är kundföretagens hyresavtal?
– De är flexibla. Bostäderna kan även hyras på kortare tid, från veckor till månader eller ännu längre. Men aldrig per natt.

Han säger att det här blir ett bra komplement till Convendums coworking-tjänster.

– När man hyr en lägenhet av oss så ingår all inclusive. Medlemskap och access till våra coworking centers.

Hur hög månadshyra handlar det om?
– En bostad på runt 25–30 kvadratmeter kostar cirka 20 000 kronor i månaden och då ingår medlemskapet på 5 000 kronor som garanterar tillgång till alla öppna arbetsplatser med frukost, gym, konferenscenter och annat.

Trots det skyhöga kvadratmeterpriset är intresset stort. Det finns nämligen inga bättre alternativ på marknaden just nu för bolag som letar efter bostäder åt sina anställda, hävdarJeppsson.

– Det finns inga lediga hyresrätter. Det enda alternativet är att bo på hotell, vilket blir nästan dubbelt så dyrt. Vi har förberett lanseringen under två års tid och ser nu ett gynnsamt marknadsläge.

Även Wallenstam, som är Convendums tredje största ägare, tycker att det här är ett utmärkt komplement i de städer där bostadssituationen är tuff, enligt Jeppsson.

– Vårt samarbete är på inget sätt exklusivt med Oscar Properties, utan det kan komma andra möjligheter också. Vi är datadrivna och anpassar oss efter kundbehoven och marknaden.

2016 meddelade Convendum att man vill öppna totalt tio kontorshotell med co-working ytor i Stockholm, Malmö, Göteborg och Oslo fram till 2021. I dag har bolaget nio fastigheter i Stockholm och en i Göteborg. Den reviderade planen är att öppna tio till i Sverige fram till 2021.

– Efter det satsar vi på Norden och Europa. Det kan ske parallellt också, där exempelvis en etablering i Hamburg kan komma att ersätta Malmö eller något annat. Vi kommer att göra löpande bedömningar, från fall till fall.

Nästa år etablerar sig även världsettan inom coworking, WeWork, i Urban Escape-kvarteret i Stockholm. Något som Håkan Jeppsson beskriver som “positivt”.

– Det ger hela branschen ökad uppmärksamhet. Marknaden är stor och efterfrågan så stark i Stockholm att det inte gör något om det kommer ett par center till. Marknaden är god för minst 20–30 enheter till.

Även JLL släppte förra veckan en rapport som visar att andelen flexibla kontorsytor i Europa väntas öka med upp till 30 procent de kommande fem åren.

– Efterfrågan har varit linjär de senaste tre åren. Men den senaste hösten har antalet kundförfrågningar ökat exponentiellt varje månad. Allt fler kunder har fått upp ögonen för flexibla hyresavtal i attraktiva lägen, säger Jeppsson.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev