torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Högsta kontorsvakanserna i Göteborg på 20 år: "Hyresgästernas marknad"

Publicerad: 20 april 2023, 07:11

Våghuset vid Järntorget, ett av många nya kontorshus i Göteborg.

Foto: Wingårdhs

Vakansgraden för kontor i Göteborg fortsätter att öka och är nu de högsta på 20 år, enligt Citymark Analys. Samtidigt sker rekordmånga uthyrningar.

Ämnen i artikeln:

SvepetTor BorgGöteborg

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


Citymark Analys kartlägger två gånger om året kontorshyresmarknaden i de största städerna och de nya siffrorna för Göteborg visar på att de redan tidigare höga vakanserna blivit än högre.

I centrala Göteborg steg vakanserna i början av 2023 till 9,5 procent, den högsta noteringen på närmare 20 år.

"Det svagare konjunkturläget och de stora tillskotten av nya kontorsytor medför att det just nu är hyresgästernas marknad på Göteborgs kontorsmarknad", skriver Citymark Analys i ett pressmeddelande.

Läs mer: Platzer märker ingen lågkonjunktur: "Det andra kvartalet kan bli precis lika bra som det första"

Ökade vakanser noteras i de flesta stadsdelar, framför allt i de allra mest centrala delarna (CBD) och i Gårda. Även utanför centrala Göteborg har vakanserna ökat.

Vakanserna har ökat både i det nya och det äldre segmentet, men trots det stora tillflödet av nyproducerade kontorsytor är dock vakansgraden fortfarande lägre i det nyare kontorssegmentet än i det äldre. Det indikerar ett stort intresse för nyproducerade kontor, konstaterar Citymark Analys.

– Efterfrågan på kontorsyta Göteborg drabbades först negativt av pandemin och nu väntas den kommande lågkonjunkturen dämpa ökningen av antalet sysselsatta som jobbar på kontor. Sammantaget innebär detta att marknaden har svårt att svälja all nyproduktion utan att det uppstår vakanser på andra ställen och att vakansgraderna stiger snabbare än i andra städer, säger Cecilia Gunnarsson, marknadsanalytiker på Citymark Analys.

Läs mer: "Att vi är ett litet land kan rädda oss från en snabb kontorsdöd"

Samtidigt stiger omsättningen på Göteborgs kontorshyresmarknad till nya rekordnivåer, både vad gäller antalet tecknade hyresavtal och antalet uthyrda kvadratmeter. Under 2022 tecknades drygt 300 avtal om totalt 185 000 kvadratmeter. Över 60 procent var nya moderna kontor.

– De senaste årens ökade nyproduktion av kontorsytor har stora effekter på Göteborgs kontorsmarknad. Efterfrågan på moderna och flexibla lokaler är hög, men inte tillräckligt för att svälja alla nya lokaler på en gång. Dessutom tränger nyproduktionen undan äldre, mindre moderna lokaler i lite sämre lägen säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev