Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Het kontorsmarknad i Stockholm

Publicerad: 4 september 2015, 05:06

Stockholm

Stockholms kontorsmarknad är fortsatt präglad av lågt utbud och hög efterfrågan. Under första halvåret 2015 hamnade var tredje krona som investeras på kontorsmarknaden i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

JLLStockholm

Stockholms kontorsmarknad är fortsatt präglad av lågt utbud och hög efterfrågan. Under första halvåret 2015 hamnade var tredje krona som investeras på kontorsmarknaden i Stockholm. Vakansgraden ligger på totalt låga nio procent. Detta visar fastighetsrådgivaren JLLs rapport “Nordic City Report”.

– Stockholms fastighetsmarknad är urstark och visar inga tecken på avmattning. Utbudet av attraktiva kontorsytor är rekordlågt och sysselsättningen ökar. Det kommer sannolikt leda till både högre hyror och att skillnaden i prisnivå mellan olika objekt minskar, säger Daniel Gorosch, vd på JLL Sverige.

Enligt rapporten är det de låga räntorna, en gynnsam kreditmarknad och ett starkt internationellt intresse för att etablera sig i Norden som eldar på marknaden.

20 miljarder kronor, en tredjedel av den totala investeringsvolymen i Sverige, hamnar i huvudstaden.

Rapporten gör också gällande att det låga utbudet i stadens CBD gör att investerare söker sig utanför kärnan och in på andra delmarknader, vilket sätter press på avkastningskraven där.

Direktavkastningskraven justeras ned över hela marknaden i Stockholm utom i de mest centrala delarna (CBD) som är kvar på 4,25 prceont.

Trots den starka efterfrågan är hyresnivåerna på Stockholms kontorsytor fortfarande på samma nivåer som tidigare i alla områden förutom Solna/Sundbyberg. Där visar Nordic City Report en tydlig ökning. Från årsskiftet har prime-hyran i Solna/Sundbyberg stigit från 2 200 kronor per kvadratmeter till 2 400 kronor per kvadratmeter. Ökningen är en effekt av flera stora företags inflyttning till nybyggda Arenastaden.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande JLL

Ämnen i artikeln:

JLLStockholm

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.