Få hela storyn
Starta din prenumeration
Kontor
Publicerad: 16 september 2020, 08:42
Tusen anställda får gå och antalet kontor förväntas minska från dagens 380 till cirka 200 vid slutet av 2021.
Foto: Leif Ingvarson/Mostphotos
Handelsbanken gör sig av med 180 lokaler nästa år för att sänka kostnaderna, vilket påverkar fastighetsägare runtom i landet. Samtidigt som tusen personer får gå öronmärker banken 1,5 miljarder kronor för IT-satsningar fram till 2022.
Ämnen i artikeln:
HandelsbankenNedskärningen innebär att flera av bankens kärnkunder, som har ett stort behov av personliga möten, går miste om detta. Så här försvarar Carina Åkerström, vd på Handelsbanken, ändå beskedet på onsdagsmorgonens pressträff:
– Många kunder föredrar också att möta oss digitalt. Vi ser över vår kundtjänst, blir tillgängliga dygnet runt och kraftsamlar kontoren med specialkompetens, men på färre orter.
Läs mer: Blackstones köpräd i Sverige
Det innebär att tusen anställda får gå och att antalet kontor minskar från dagens 380 till cirka 200 vid slutet av 2021.
– Vi flyttar oss närmare kunderna i kommuner med tillväxtpotential och lämnar ställen där kunderna redan är digitala, säger Åkerström.
Carina Åkerström, vd på Handelsbanken, på pressträffen.
Förändringarna förväntas sänka bankens kostnader med cirka 20 miljarder kronor fram till 2022.
”De kostnadsminskningar som krävs för att nå dit innebär att koncernens intäkter minskar med cirka en miljard kronor”, skriver banken på sin hemsida.
Läs mer: Skarpa politiska reaktioner på Swedavias besked
Banken öronmärker 1 miljard kronor för IT-investeringar i hopp om att vässa sitt digitala kundutbud och en halv miljard för själva omställningen, vilket inkluderas i Q4-rapporten.
Handelsbanken fastigheter äger bara tio fastigheter själva, de flesta i storstäderna, enligt Datscha. Flera fastighetsägare i Sverige påverkas med andra ord av beskedet. Exakt vilka kommuner det rör sig om vill banken inte avslöja i dagsläget.
Ämnen i artikeln:
Handelsbanken