Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Grönt ljus för Skanskas rivning i city: ”Ser fram emot att gå vidare med projektet”

Publicerad: 10 september 2020, 08:27

Snäckan 8, till höger i bild, fick sitt namn efter sin största hyresgäst och kallas i folkmun KPMG-huset. Det ritades av Erik Thelaus arkitektkontor och stod klart 1973.

Foto: Wikimedia

Efter att ha bollats fram och tillbaka i flera år har mark- miljödomstolen givit grönt ljus till rivningen av det Skanska-ägda gamla KPMG-huset på Tegelbacken i centrala Stockholm.


Ämnen i artikeln:

SkanskaStockholmKPMG

Det var redan i augusti 2018 som Stockholms stad beslutade att riva byggnaden i kvarteret som kallas Snäckan. Huset ligger vägg i vägg med det stora Sheraton-hotellet. Planen var att riva huset och i stället bygga ett nytt kontorshus med plats för drygt 1 800 arbetsplatser. 

Efter att ha överklagats av föreningen Samfundet S:t Erik, som menade att rivningen skulle göra ”påtaglig skada för riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården”, har mark- och miljödomstolen (efter vändor i både mark- och miljööverdomstolen och Högsta domstolen) beslutat att det är i sin ordning att riva och bygga nytt. Som grund i sin bedömning har man bland annat hänvisat till kommunen och länsstyrelsens miljökonsekvensbeskrivning. 

Läs även: Skanska säljer till Slussgården 

Även om den gör gällande att rivningen skadar den ”modernistiska bebyggelseårsringen” ska skadan inte anses påtaglig, står det i domen enligt Stockholm Direkt

Fredrik Lantz är uthyrnings- och marknadschef på Skanska som äger huset. Han säger till Fastighetsnytt att man välkomnar beslutet och tycker att det är bra att det prövats. 

– Nu ser vi fram emot att gå vidare med projektet. Vi är medvetna om att frågan kan komma att överklagas till mark- och miljööverdomstolen men det får vi ta då. I grunden är det bra att frågan prövas och olika perspektiv beaktas.

Hur ser era planer för platsen ut?
– Allt beror ju initialt på detaljplaneprocessen, så klart. Därefter, när vi väl har en plan går vi vidare med att arbeta fram rivningslov och senare bygglov. Även dessa omfattas ju av en demokratisk process och vi tar beslut i den takt som tillåts med hänsyn till vad som krävs för att detta ska ske på ett professionellt sätt.

Fredrik Lantz säger att de är glada över att just detta steg gick snabbt. 

– Nu arbetar vi på metodiskt, steg för steg för att genomföra det projekt vi planerat för.

2016 tecknade Skanska avtal med Slussgården om att sälja Snäckan 8 i Stockholm. I uppgörelsen ingick ett hyresavtal med SKL som planerar att flytta sitt huvudkontor till fastigheten. Affären var dock villkorad av detaljplan och bygglov.

Maria Nordlander

Redaktör (Föräldraledig)

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SkanskaStockholmKPMG

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.