Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Grönt ljus för NCC:s nya huvudkontor

Publicerad: 2 juni 2017, 05:53

Illustration: White arkitekter.

NCC planerar att byggstarta sitt nya huvudkontor i Solna, efter att detaljplanen nu antagits genom en dom i mark- och miljödomstolen. Planen medger en utökad byggrätt på 90 000 kvadratmeter.


Ämnen i artikeln:

White arkitekterNCCSolna

Domen gäller fastigheten Startboxen i Solna, som NCC sedan tidigare äger.

Den nya detaljplanen medger en utökad byggrätt på NCC:s fastighet som omfattar totalt cirka 90 000 kvadratmeter, fördelat på cirka hälften kontor och hälften bostäder. I samband med detta genomför NCC och Solna kommun markbyten för att möjliggöra utvecklingen av en ny stadsstruktur i Järva Krog.

Det innebär bland annat tre nya stadskvarter med kontor, restauranger, service och bostäder tillsammans med nya torgbildningar och ny gatustruktur.

– Vi är jätteglada över beslutet som Mark- och Miljödomstolen nu fattat och ser verkligen fram emot att ta nästa steg i utvecklingen av Järva Krog och att skapa en attraktiv plats i ett av norra Stockholms mest tillgängliga läge, säger Carola Lavén, affärsområdeschef, NCC Property Development.

NCC avser att byggstarta två kontorsprojekt som omfattar totalt cirka 32 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta för kontor, restaurang och service. För den ena kontorsbyggnaden som omfattar cirka 20 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta avser NCC själva teckna hyresavtal och flytta sitt huvudkontor.

– Genom flytten till ett helt nytt huvudkontor kan vi erbjuda en attraktiv, modern arbetsplats och samtidigt vara delaktiga i utvecklingen av en ny hållbar stadsdel, säger Peter Wågström, koncernchef på NCC.

Byggstart av kontorsbyggnaderna beräknas ske under Q2 2017. Den som blir NCC:s huvudkontor beräknas färdigställas 2019 och den andra kontorsbyggnaden 2020. Ordervärdet för de båda husen uppgår till drygt en miljard kronor.

Förutom de två kontorshusen möjliggör den nya detaljplanen bebyggelse av 500 nya bostäder.

Sannolikheten för ett ytterligare överklagande bedöms som låg, och planen väntas vinna laga kraft inom tre veckor.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

White arkitekterNCCSolna

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.