Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Gränsen mellan coworking och traditionella kontor suddas ut

Publicerad: 27 augusti 2020, 11:29

Coronans påverkan på coworkingaktörerna har varit blandad.

Foto: Mostphotos

Coronapandemin har påverkat kontoren kanske mer än något annat segment inom fastighetsbranschen - inte minst coworkingaktörerna. Kommer kontorsmarknaden någonsin att bli sig lik?


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetCoworking

Sedan Folkhälsomyndigheten i mars gick ut med en rekommendation om att jobba hemifrån har kontor runtom i Sverige gapat tomma. 

En nisch som märkt av pandemin på både gott och ont är coworkingaktörerna. Folk in och ut, olika människor varje dag och centralt placerade ytor är kanske inte det man mest förknippar med smittsäkerhet - samtidigt har coworking seglat upp som ett alternativ när det traditionella kontoret stängt ned och människor trots allt vill träffas ibland. 

Enligt Eric Spongberg, CPO på coworkingaktören Helio, är den vanligaste förfrågan just nu: ”Vi har lyckats säga upp vårt kontor, vad kan vi hitta för lösning hos er?” .

– Utvecklingen mot att större bolag på 30 personer eller fler letar efter nyckelfärdiga kontor med service fortsätter att accelerera, säger han. 

Läs även: Fler storbolag lockas till coworking 

Men samtidigt har pandemin drabbat verksamheten negativt. Många av företagen som är medlemmar har själva påverkats negativt och därför varit tvungna att dra ned på sitt kontor. 

– Samtidigt är just flexibiliteten en del av vår affärsidé där ett bolag kan växa eller krympa ditt kontor beroende på behov. De som nu sitter låsta i långa hyreskontrakt på tomma kontor på fina gatan kommer nog att fundera ett extra varv innan de skriver ett nytt kontrakt.

Människor söker flexibilitet i osäkra tider, för vem vet hur konjunkturen kommer att se ut om 12 månader?

Hur tror ni att coworkingtrenden generellt kommer att påverkas av coronapandemin på längre sikt?
– Vi har funnits sedan 1998, och vi har upplevt både finanskris och IT-bubbla. Vår lärdom från tidigare kriser är att människor söker flexibilitet i osäkra tider, för vem vet hur konjunkturen kommer att se ut om 12 månader. Jag tror att det kommer att bli vanligare att ett bolag på 100 personer bara kommer att hyra kontor för halva personalstyrkan. Ibland behöver de samlas alla 100, och då behöver fastighetsbranschen hitta lösningar på hur en kontorsfastighet ut som kan vara så flexibel för hyresgästerna.

Läs även: Nya tider på kontoret - sex trender som förändrar marknaden 

Spongberg tror att gränsen mellan coworking och traditionella kontor kommer att suddas ut när hyresgäster kommer att ställa andra krav. 

Helio på Kungsholmen.

Foto: Mattias Hamren

– Större bolag kommer inte nöja sig med tråkigare och mindre flexibla kontor än vad mindre bolag redan i dag har möjlighet att hyra. 

8-17 kontorets tid är förbi

Håkan Jeppson är vd på Convendum. Under mars, april och maj såg man en nedgång - som sedan vände uppåt igen i juni. 

– Pandemin har accelererat den digitala utvecklingen och en gång för alla lärt oss att jobba på olika platser. Det gamla statiska 8-17 kontoret är förbi, och ett mer modernt arbetssätt där vi styr och följer upp produktiviteten i dataflöden är här för att stanna. Vi tror att många företag kommer att välja ett mer flexibelt kontorskoncept där de kan samla många människor vissa dagar och i övrigt jobba på flera platser, bland annat någon dag i veckan hemifrån, säger han till Fastighetsnytt. 

Läs även: Så har coworking påverkats av corona 

Han menar också att det är tydligt att personal trots allt behöver träffas ibland, men inte alla dagar i veckan - en behovsbild där coworking-ytor passar utmärkt. 

Hos konkurrenten United Spaces har man sett en del uppsägningar av kontrakt under våren, men också en tillströmning av nya medlemsföretag. Bolagets vd Yvonne Sörensen Björud tror på en stark tillströmning när pandemin lagt sig. 

– Många företag sitter i långa kontrakt med tomma kontor. Kontoren kommer att förvandlas till mötesplatser och hemarbete några dagar i veckan kommer att fortsätta. Detta innebär att företagen kommer att efterfråga flexibla kontrakt där man snabbt kan skala upp eller ner när det gäller ytor och man vill ha den service som vi erbjuder och dela på ytor såsom reception, lounger, mötesrum, toaletter, kopieringsrum och matsal, säger hon. 

Mindpark är en coworking-aktör med säte i Skåne. Karsten Deppert är bolagets ägare. Han menar att kriser accelererar förändringar, så även denna. 

– Förändringen att det blir mer flexibelt när det kommer till kontor och arbetsplatser kommer vara gynnsam för coworking aktörer, det är jag övertygad om.

Hur jobbar ni med att förhindra smittspridning?

Convendum: 

”Vi har vidtagit en rad åtgärder och som bas implementerat rekommendationer från folkhälsomyndigheten. Därutöver även egna åtgärder i form av att vi erbjuder kunderna större kontor med fler rum och större mötesrum så att de kan hålla distansen till varandra. Likaså ger vi kunderna en policy som visar hur de kan jobba på ett säkrare sätt genom att schemalägga personalens tider på kontoret, hålla vissa möten utomhus, nogsamma rutiner med handsprit och handtvätt, låta dörrar stå öppna, engångskoppar till kaffe, specialrengöring av handtag och annat som man tar i, samt tillgång till handskar och masker. Våra Coworking space har väldigt stora ytor jämfört med andra kontor vilket innebär att det är lättare att hålla distans, samt att vår personal leder och hjälper till med dessa rutiner”. 

 

United Spaces: 

”Vi har köpt ett koncept av Cushman & Wakefield som heter” 6 feet office” som vi introducerat på samtliga våra anläggningar som går ut på att hålla avstånd och inte komma närmare än 6 Feet (1,8 m). Innebär också att vi markerat pilar och riktningar man ska gå i korridorer så man inte kommer för nära och var man kan sitta när det gäller våra lounger och skrivbord. Många av våra medlemmar arbetar hemifrån så någon trängsel är det inte. Sedan har vi handsprit (i entrén redan) och en massa andra åtgärder”.

 

Helio:

”På Helio ska det alltid vara säkert att gå till jobbet och vi har sedan 5 år haft en anställd säkerhetschef. Hos oss ser du därför ovanligt många brandsläckare, hjärtstartare, personalutbildningar och numera även åtgärder för att ha ett säkert kontor i Corona-tider. Det innebär att vi har halverat platserna på våra PT-klasser och yoga-klasser. Likaså har vi vartannat bord i våra restauranger, inget serveras i buffé-form och att vi har infört extra städrutiner för att rengöra ”riskzoner” såsom kaffestationer, mjölkkannor, vattenkaraffer, skrivarknappar, knappar på mikrovågsugnar efter lunchen, dörrhandtag. Det viktigaste är det egna ansvaret för att hålla avstånd, handhygien och att följa rekommendationerna från FHM – så vi pratar både IRL och digitalt med medlemmarna om detta”.

 

Mindpark: 

”Vi har satt upp rutiner kring avstånd och att det finns handsprit, tydliga instruktioner om tvätta händerna och dylikt. Till skillnad från visa coworking spaces så har vi på Mindpark alltid stora ytor och gott om plats. Vi har dessutom de flesta som hyr egna rum, då det är vanligare i våra lokaler än ”flexdesks” och liknande. Vi har dessutom alltid flera ingångar till våra platser, så man kan välja ingångar där endast ett fåtal går, vilket minskar risken”.

 

Maria Nordlander

Redaktör (Föräldraledig)

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

CoronavirusetCoworking

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.