Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Kontor

Framtidens kontor: Livmoder eller labyrint?

Publicerad: 18 Februari 2013, 15:00

Charlotta Liljefors Rosell och projektledaren Peter Ullstad står framför “livmodern”.

Foto: AMF

Hur kommer framtidens kontor att se ut? Ingen lätt frågeställning men dock en som ett antal studenter på KTH Arkitekturskolan och Konstfack har försökt hitta svaret, eller snarare svaren till.


Ämnen i artikeln:

AMF Fastigheter

Hur kommer framtidens kontor att se ut? Ingen lätt frågeställning men dock en som ett antal studenter på KTH Arkitekturskolan och Konstfack har försökt hitta svaret, eller snarare svaren till. Fastighetsnytt har under det senaste året rapporterat från projekt futuRums olika skeden och på måndagen var det dags för studenterna, och AMF Fastigheter som står bakom projektet, att presentera frukten av sitt arbete.

Som väntat är frågan om framtidens kontor alldeles för komplicerad för att det ska finnas ett enda svar och det är just kontentan av de olika projekten. Alla de elva projekten var helt olika men ändå fanns det en röd tråd, det vill säga att den som arbetar på ett kontor måste känna sig i en trygg och en stabil miljö. Samtidigt måste kontoret vara flexibelt så att alla de olika behoven kan uppfyllas. Inga två individer är helt homogena vilket per definition också innebär att inga två olika behov är helt identiska. Därför måste ett kontor kunna möta fler en ett behov. Dessutom kan situationen uppstå att konkurrenter använder samma kontor.

– Vi ser tecken på att ”coworking” ökar där konkurrerande företag väljer att sitta tillsammans för att utbyta erfarenheter, snarare än att vara rädda för konkurrensen, säger Charlotta Liljefors Rosell, affärsområdeschef kontor hos AMF Fastigheter i ett pressmeddelande.

Alla projekt var som sagt helt olika och vittnade samtidigt om en stor kreativitet. Således fanns exempel på en livmoderliknande struktur som omfamnar kontorsarbetaren i en trygg miljö, en labyrint reflekterar vår vardag samt en mötesplats för alla olika behov och kontoret som kan anpassas till alla behov (bland annat att bli en scen) och mycket, mycket mer.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

AMF Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.