Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

”Frågan om kontorens framtid har nått en ny strategisk höjd”

Publicerad: 9 december 2020, 15:44
Uppdaterad: 9 december 2020, 19:17

Även om kontoret kommer att överleva pandemin så har efterfrågan förändrats. Och frågan om vilka lokaler som ska hyras framöver tas på allt större allvar av företagen.


Ämnen i artikeln:

SavillsNewsecVasakronan Fastigheter

Frågan om kontorets framtid har varit ett av de hetaste diskussionsämnena i fastighetsbranschen ända sedan coronapandemin kom till Sverige våren 2020.

Läs även: Newsec: ”Flera stora transaktioner att vänta under kommande två veckor”

Få vill kalla kontoret för något obsolet, men att både efterfrågan och utbud håller på att förändras är det få som nu säger emot. Och ute bland företagen som tidigare haft stora traditionella kontor har den framtida förhyrningen blivit en alltmer strategisk. I större bolag är det ofta en fråga för vd:ar och ledningsgrupper på ett annat sätt än vad som varit traditionellt.

Detta underströks i en paneldiskussion på Business Arena Stockholm på onsdagen. 

– Kontorsfrågan har nått en annan strategisk höjd nu. Det är lättare sagt än gjort att förändra inriktning för ett bolag med verksamhet i flera olika länder, säger Petter Klingofström, Senior Leasing Advisor på Atrium Ljungberg.

Läs även: Kontoret kommer att överleva... men aldrig bli sig likt

I en tidigare artikel i Fastighetsnytt om framtidens kontor har experter lyft fram vikten av att behålla de värden som ett kontor kan ge i form av varumärkesbyggande. Att medarbetarna tycker att det är både enklare och mer produktivt att jobba hemma, behöver inte betyda att det är rätt att släppa tanken på ett eget kontor.

– Enskilda medarbetare har upplevt det som att man kan jobba mer effektiv när man gör det hemifrån. Men från en företagslednings håll kanske en sådan sak ska vara det styrande. Jag tror inte vi har sett riktigt vad effekterna blir av att hemarbetet. Det finns tecken på att företag som helhet har fått en lägre produktivitet, säger Petter Klingofström, Senior Leasing Advisor på Atrium Ljungberg.

Läs även: Svefas höstrapport: Kontor i B-lägen pekas ut som förlorare

Magnus Carlsson, försäljningschef på AMF Fastigheter, delar uppfattningen att kontoren har en unik funktion att fylla.

– Nu om någon gång visar kontoren vad viktiga de är. Det är extremt viktigt för folk att kunna gå in till kontoret och träffa varandra. Jag tror att intresset kommer att bibehållas, säger han. 

Flexibilitet vad gälle både ytor och avtal är något som efterfrågas i allt högre grad.  Ulrika Danielsson är CFO på Castellum, ett av de bolag som inför permanent flexibilitet för sina anställda, upplever att de egna kunderna funderar mer på vilken typ av kontor de behöver för att var en bra arbetsgivare. 

– Det handar inte i första hand om att krympa ytor. Kontoren har en framtid men det är lite ovisst hur de ska vara utformade, säger Ulrika Danielsson under Business Arena Stockholm.

Det förs en debatt i medierna som är lite överdriven.

Peter Wiman på Savills tycker inte att man ska kalla kontor för en osäker investering.

– Det förs en debatt i medierna som är lite överdriven. Kontoret är inte dött. Kontoret är en central pusselbit för många företag när det gäller att bygga företagskultur, varumärke samt driva innovationer, säger Peter Wiman.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.