onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Forskning om coworking: ”Läget är inte allt”

Publicerad: 2 oktober 2020, 11:28

United Spaces lokaler i Stockholms city. Foto: United Spaces

Läget för coworking är viktigt. Men det är inte allt. ”För att attrahera medlemmar måste man framför allt förstå sig på deras behov”, säger Hendry Raharjo, forskare på Chalmers, till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

CoworkingChalmersCMB ProjektUnited SpacesAkademiska HusVasakronan FastigheterCastellum

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Behovet av coworking ökar globalt och antalet ”coworkare” har ökat från 21 000 människor 2010 till 1,7 miljoner 2018, enligt The Global Coworking Survey. Det är ett skäl till varför CMB Chalmers stöder en pilotstudie om kvalitet inom coworking. 

Läs mer: Convendum pausar bostadslansering på oviss tid 

En av forskarna bakom studien, Hendry Raharjo, docent vid avdelningen för Service Management and Logistics på Chalmers, ser coworking som en lösning för framtiden, med tre uppenbara fördelar.

– Fastighetsbolagen gör vinst, medlemmarna kan jobba i en mer produktiv miljö och samhället blir mer hållbart tack vare den delade ekonomin, säger han till Fastighetsnytt. 

Det kräver effektiva och inspirerande anläggningar som erbjuder något extra. 

– Läge, läge, läge, är förstås viktigt. Men det är inte allt. För att attrahera medlemmar måste man framför allt förstå sig på deras behov och inte enbart tillgodose dem med självklara bastjänster som kaffe, printer, wifi och telefonrum. 

Kundernas behov går mycket djupare än tjänsterna. 

– Medlemmarna vill känna sig prioriterade. Ju mer uppmärksamhet som ges desto gladare blir de. Kunskapsutbyte med andra medlemmar är också viktigt. Men det finns också kunder som bara vill ha bastjänsterna. 

Önskemålen skiljer sig med andra ord stort och bara i den här studien listas över ett tjugotal olika behov. 

Läs även: Enbart flexibel coworking räcker inte längre 

I studien används Kano-modellen för att reda ut hur medlemmarnas behov ser ut. Foto: Chalmers

Pengar kastas ibland i sjön

Det är också vanligt att tjänsterna och behoven kraschar med varandra, enligt Hendry Raharjo. Han säger att medlemmar exempelvis vill kunna prata fritt i telefonen, men inte på bekostnad av någon annans ”comfort-zone”. 

– Det krävs fler skräddarsydda lösningar och gemensamma regler för att anläggningen ska fungera effektivt för alla. Telefonrum och privata rum räcker inte. 

Många fastighetsbolag spenderar mycket pengar på arkitektur och inredning för att skapa en lugn och harmonisk atmosfär. Men det finns inget sådant magiskt trollspö, enligt Raharjo. 

Läs även: Ny forskning: Högre kvalitet kan ge lägre hyra 

– Ingen vet om den typen av investeringar hjälper eller inte. Det vi vet är däremot att hållbara lösningar gynnar alla: miljön, fastighetsägarna och medlemmarna.

En simpel justering som att man börjar ta trapporna i huset i stället för att åka hiss kan göra stor skillnad för användarna, eller tänker på nästa användare innan man lämnar huset. Raharjo ska nu göra en fördjupad studie på coworking-temat, där han planerar att inkludera fler aktörer.

– Det här är en jätteintressant pilotstudie och vi vill gärna ta del av fler aktörers erfarenheter, säger Bengt Christensson, vd för CMB, till Fastighetsnytt. 

Mer om pilotstudien

• Centrum för Management i Byggsektorn, CMB, stöder studien. 

• CMB består av de byggande institutionerna på Chalmers och drygt 70 av marknadens starkaste aktörer inom privat och offentlig verksamhet. I pilotstudien ingår tre av dem: Castellum/ United Spaces, Vasakronan och Akademiska Hus.

• Erik Rådman, Erik Johansson, Petra Bosch och Hendry Raharjo är forskarna bakom rapporten. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev