måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Försiktigt optimistiska investerare inför hösten

Publicerad: 1 september 2020, 08:11

Kristoffer Sandberg, Annika Edström och Johan Zachrisson på Cushman & Wakefield. Foto: Cushman & Wakefield/Mostphotos.

En försiktig optimism har letat sig tillbaka till fastighetsbranschen, med investerare som planerar fler förvärv under Q3. Det vittnar Cushman & Wakefields senaste Property Investor Confidence Index om.


Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Under våren har förutsättningarna på den svenska fastighetsmarknaden förändrats kraftigt i och med coronautbrottet. Men inför Q3 har en viss optimism letat sig tillbaka, där investerare ser positivt på sina innehav igen. 

Undersökningen visar att efterfrågan på kontor och handel visserligen fortsätter falla, men inte lika mycket som under våren. Det segment som sticker ut med positivt under hösten är bostäder - 20 procent av investerarna spår till och med sjunkande yielder. Sämst förvätntningar spås fortsatt handelssegmentet stå för. 

Störst intresse ser vi i nuläget för bostäder, samhällsfastigheter och logistik

– Även om de flesta investerare är fortsatt intresserade av kontor är de helt klart mindre benägna att köpa projekt/vakansrisk, vilket fram till mars i år snarare ansågs vara potential för framtida hyresutveckling. Störst intresse ser vi i nuläget för bostäder, samhällsfastigheter och logistik, där den senare drivs av den extra starka tillväxten för e-handel som intensifierats ytterligare nu under pandemin, säger Kristoffer Sandberg, Head of Capital Markets på C&W. 

Hyreslättnader är fortsatt på tapeten. Av de fastighetsägare som blivit kontaktade av hyresgäster om hyreslättnader är den vanligaste åtgärden att omvandla kvartalsbetalning av hyran till månadsbetalning. 

– Vakanserna för kontor i Stockholms innerstad är fortsatt låga, men vi ser en ökning av andrahandsuthyrningar och överlåtelser. Antalet reguljära uthyrningar har minskat under Q2 på grund av Covid-19 och många företag vet just nu varken vilken typ av kontor de behöver, hur mycket de behöver, eller vad de har råd med. Flexibilitet är viktigare än någonsin. En annan lärdom av vårens distansarbete är kontorets viktiga funktion som kulturbärare och mötesplats, det kommer att påverka valet av kontor framöver, säger Johan Zachrisson, Partner, Agency Leasing på C&W. 

Läs även: Gränsen mellan coworking och traditionella kontor suddas ut 

I undersökningen ställdes även frågor kring investerarnas intresse för miljöklassificeringar. 

– Det är intressant att se hur brett hållbarhetsfrågan slagit igenom i investeringsbedömningar. Att en majoritet idag ser olika typer av certifieringar vara en riskminimering av portföljen är starkt kopplat till både ett engagerat ägarintresse och förbättrade finansieringsvillkor, säger Annika Edström, Head of What's Next på C&W. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev