tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Fler storbolag lockas till coworking

Publicerad: 9 april 2020, 10:01

Bild 1/2  Paul Linderoth, medgrundare och CMO på Convendum. Foto: Convendum

Konferensrummen gapar ödsligt tomma i skuggan av corona. Men coworking-aktörerna hänger inte läpp för det. Tvärtom. Nu har även större bolag fått upp ögonen för segmentet och affärerna väntas blomstra.

Ämnen i artikeln:

ConvendumStrongholdCoronaviruset

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Det har länge pratats om att bygga in en flexibilitet i fastighetsbranschen, med fokus på hur de verkliga behoven ser ut för verksamheter. Nu, mitt i coronakrisen, där många kontor och konferensrum står helt tomma, har det plötsligt blivit en brännhet fråga. 

 – Behovet av att kunna skala upp verksamheten måste finnas, likväl som behovet av att skala ner den i sämre tider, säger Håkan Jeppsson, vd på Convendum, till Fastighetsnytt.

Håkan Jeppsson Foto: Convendum

Jeppsson ser inte dagens modell, med statiska långa hyresavtal på minst 3 till 5 år, som särskilt hållbara i längden, vare sig för mindre eller större företag.

– Ingen vet exakt hur verksamheten kommer att se ut om fem år, vilket medför stora risker när man binder upp kostnader. En verksamhet är dynamisk. Bolag växer och krymper även i helt vanliga tider. 

Nedgång – men blodad tand

En nyhet är att även större bolag har börjat vända sig till coworking. 

– Vi ser en intressant utveckling på marknaden just nu, där flera stora bolag, inte bara små och medelstora, har börjat efterfråga den här typen av flexibla lösningar, säger Paul Linderoth, medgrundare och CMO på Convendum.

Läs även: Analytiker: Coworking vinnare i coronatider 

Convendum är Stockholms största coworking-aktör med cirka 30 000 kvadratmeter yta, och väntas expandera med sex nya etableringar redan i år. 

– Just nu har vi sett en avmattning av nya intressenter. Bolag drar åt snaran nu. Men vi tror att många större, även mer traditionella, verksamheter kommer att vända sig till den här typen av lösningar efter coronakrisen.

Kontorsytor är det segment hos Convendum som har klarat sig bäst under coronakrisen. Med stor sannolikhet då man kan nedgradera ytor på kort varsel i stället för att säga upp dem helt och hållet. Konferensverksamheten och lägenhetshotell går däremot på halt.

– För att lösa situationen erbjuder vi nya hyresgäster, som ser större risker med långa kontrakt, en kortare uppsägningstid eller bindningstid än vad vi vanligtvis gör. Vi konverterar även konferensrum till kontor, säger Paul Linderoth. 

Han beskriver det hela som en ”övergående fas”. 

– Inom några månader ska vi vara de som är först ut i startgroparna.

Krisen bryter gamla vanor

Magnus Svantegård, senior advisor på Stronghold Invest, ser nedstängningen av kontor som ett gigantiskt test av att jobba på distans. En möjlighet som har funnits länge, men som inte har testats i någon större skala. 

– Ägare och företagsledningar borde reflektera över om de verkligen behöver ha ett stort kontor centralt i staden, när det ändå, under coronakrisen, har funkat bra med allt distansarbete. 

Svantegård är övertygad om att de flesta verksamheter skulle kunna minska på sina kontorsytor och primärt börja nyttja kontoret för möten, exempelvis två dagar i veckan, och låta personalen jobba från olika hubbar resten av tiden. 

– Distansarbete behöver inte betyda att jobba hemifrån. Jag tror på ett uppsving för coworking-hubbar i pendlingsstäder/-stadsdelar, säger Magnus Svantegård. 

Paul Linderoth Foto: Convendum

Paul Linderoth håller delvis, men inte helt, med Svantegård.

– Vi tror tvärtom att människor behöver röra på sig och träffas. Det är nästan en naturlag. Behovet av fysiska möten ökar ju mer digitala vi blir. 

UMA, som ägs av finska Technopolis, spår också en växande efterfrågan på flexibla arbetsytor där människor kan mötas. 

– Vi tror att människor kommer att uppskatta moderna arbetsytor och sina kontakter ännu mer efter denna extraordinära tid. Vad skulle en arbetsplats vara utan människor? säger bolagets vd Karita Huotari till Fastighetsnytt.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev