fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Fasta platser och gym – tjänstemännens krav för att välja kontoret

Publicerad: 25 januari 2023, 13:58

Fasta platser, gym och fler tysta ytor står högt på svenskarnas lista över åtgärder som skulle få dem att vilja vara på kontoret i högre utsträckning.

Foto: Camilla Svensk

Svenskarna vill ha fasta platser, fler tysta ytor och gym för att de ska välja kontoret oftare. Det visar en undersökning som White låtit göra.

Ämnen i artikeln:

SvepetWhite arkitekter

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Dagens aktivitetsbaserade kontor står inte högt i kurs när svenska tjänstemän ombeds ranka hur deras kontor borde utformas för att de ska välja arbetsplatsen framför hemmet. Det står klart om man får tro den undersökning som arkitektjätten White låtit opinionsföretaget Novus göra.

Så mycket som 35 procent av de tillfrågade uppger att de inte vill jobba på sin arbetsplats fysiskt mer än 1 - 2 dagar i veckan. För att få de anställda att vilja gå dit oftare än så finns det dock åtgärder som arbetsgivaren kan göra.

Läs också: Forskare vill se kontor där det är omöjligt att sitta still

Närmare var femte svensk, 19 procent, säger att ett gym på kontoret skulle få dem att ta sig till arbetsplatsen. I gruppen 18 - 29 år är det så mycket som 37 procent som efterfrågar möjlighet till träning i anslutning till arbetsplatsen.

Fasta platser där man kan lämna sina saker är också hett eftertraktade – 33 procent av de tillfrågade nämnde det som något som skulle få dem att ta sig till kontoret oftare. En åsikt som går stick i stäv med de senaste årens övergång till aktivitetsbaserade kontor utan just fasta platser.

Fler tysta platser där man kan fokusera efterfrågas av var fjärde respondent, 25 procent.

Läs också: Återbruk blev framgångsreceptet för PR-jättens nya superkontor

– Oavsett om alla medarbetare ska vara på plats, får jobba varifrån de vill eller om man landat i en hybridlösning, så behöver kontorets funktion, attraktion och dimensionering omvärderas och uppdateras. Och för att skapa en modern arbetsplats som medarbetarna vill komma tillbaka till behöver de involveras i processen, säger Daniel Lisskar, arkitekt och utvecklingsansvarig för kontor på White Arkitekter, i ett pressmeddelande.

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av White Arkitekter mellan den 1 – 5 april 2022. Undersökningen är statistiskt säkerställd med 1 543 antal genomförda intervjuer.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev